Hírek

2016.10.07. 14:26

Íme a legnagyobb, legkülönlegesebb vasi gímszarvastrófeák - Videóval

Káld - Összesen 99 trófeát állítottak ki a negyedik Vas megyei gímszarvastrófea-szemlére a sikeres, büszke vadászok.

Bakos Ágnes

- Két éve ismertük már, tavaly eltűnt, egyáltalán nem láttuk. Idén ugyanott bukkant föl, ahol legutóbb is. A harmincnegyedik kimenetelre lett meg - számolt be az egyik legérdekesebb trófea mellett Tima István. Ő kísérte Johann Zsifkovicsot, amikor kilőtte a 15 éves állatot. - Alig tudtam lefejteni a máját.

Vagy korábbi lövés, vagy egy másik szarvas sebesítette meg, de a legvalószínűbb, hogy autó ütötte el. Látszik itt az agancs jobb tövében - mutatta az egyedi formájú trófeát a vadász. Összesen 99 trófea között volt ez az egyik legkülönlegesebb darab. Természetesen súlyra és értékre is választottak legeket az idei elejtések közül. Büszkén feszített a 13,19 kilogrammos agancs mellett Ivan Baumann.

A 82 éves szlovén vadászt Horváth Károly kísérte, a molnaszecsődi Rákóczi Vadásztársaság területén lőtték a sokszoros rekordot jelentő bikát. - Ahova nem is gondoltuk volna, oda húzódott vissza a tehenekkel, a 8-as főút és a Rába között - mondta el Kiss Győző, a molnaszecsődi társaság elnöke. A szerencsés vadász visszatérő vendég a Rába-környéki vadászterületen, és ebben a szezonban meglőtte élete bikáját, a bőgés legvégén, szeptember 18-án.

- Nemcsak a megye idei legnagyobb bikája, hanem a társaság elmúlt hetven évének legnagyobbja is. Szent Hubertus megajándékozta a társaságot - fogalmazott az elnök. Az idei volt a negyedik Vas megyei gímszarvastrófea-szemle a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Káld-Hidegkúti vadászházánál. Rengeteg vadász gyűlt össze: jórészt Vas megyéből, de voltak zalaiak, szlovénok és persze osztrákok is.

Erdélyi Tamás ötszörös szarvasbőgő magyar bajnok alapozta meg a szemle hangulatát. Feleselő szarvasbikák, valamint teheneit terelgető szarvasbika hangját is megidézte. - Soha nem tudhatja az ember, hogy egy hang mögött milyen bika lakozik, nincs egyértelmű párhuzam a hang és a küllem mögött - emelte ki bemutatójában a szakértő.

- Nem titkolt célja volt az erdészetnek a hagyományteremtés, amellyel öregbítheti a vasi vadászkultúrát, elismerteti a vasi vadgazdálkodást - méltatta a negyedik trófeabemutatót Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara felügyelőbizottsági tagja. A hagyomány jegyében javaslatot is tett a vadászkamarának, a védegyletnek és a szombathelyi erdészetnek: legyen egy Vas megyei dúvadkilövő verseny.

A megyei vezetés is mögé áll, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete is - mondta az elnök. - A tizennegye-dik ilyen versenyt rendeztük Győr-Moson-Sopron megyében, a kamara áll elébe - válaszolta dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke. Az újabb vasi vadászprogram még a jövő zenéje, de a trófeaszemle már tényleg hagyomány, amelyből nem maradt ki az összesítés. Október 5-éig 394 bika került terítékre Vas megyében. Az elejtett vad között 247 lett érmes, azokból 39 aranyérmes. Egy volt 13 kilogramm feletti és három trófea is 12 és 13 kilogramm közötti az idén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!