Hírek

2016.05.20. 09:10

Íme a svédelés répcelaki nagymesterei!

A szombathelyi Agora Kulturális Központ indította el nemrég Megosztók: bloggerek és vloggerek című sorozatát. A legutóbbi közönségtalálkozón egy répcelaki csapat, a sWeDid mutatkozott be. A répcelaki fiúk sajátos technikával forgatják újra a hollywoodi kasszasikerek előzeteseit .

Vadas Krisztina

MI AZ A SVÉDELÉS?

Ahhoz, hogy megértsük, mivel foglalkoznak a sWeDid csapat tagjai, tudnunk kell, mit takar a svédelés. A svédelés egy sajátos filmforgatási technika, aminek a lényege, hogy alacsony költségvetésből alkotnak újra már meglévő filmeket. A maszkokat, kellékeket kartonpapírból, saját kezűleg készíti el a film alkotója. A svédelés technika egyébként a Tekerd vissza, haver! című filmből eredeztethető: a film szereplői egy videotékát üzemeltettek, ahol tönkrementek a szalagok, ezért a kölcsönözhető filmeket svédeléssel forgatták újra.

Fotó: Unger Tamás

A KEZDETEK

A sWeDid csapat kitalálója és megalkotója Varga Ákos répcelaki fiatalember.

- 13 éves korom óta foglalkozom filmezéssel, bár akkor még színész szerettem volna lenni - mesélte a kezdetekről Ákos. - Szerencsére erről gyorsan letettem, később vágó akartam lenni, majd vizuális effektekkel szerettem volna dolgozni, aztán végül tisztázódott, hogy a rendezés az, amivel valóban szeretnék foglalkozni - mondta igazi szenvedéllyel Ákos.

A sWeDid megalkotója 2013-ban egy amerikai alkotóbandától, a Dumb Drum-tól kapott ihletet a svédeléshez.

- Nagyon tetszett, amit a srácok csináltak, láttam benne fantáziát. Úgy gondoltam, amíg nincs egy nagyobb projekt, addig a svédelés tökéletes eszköze lehet a rendezői szakma gyakorlásának. A csapat többi tagját (Varga Mátyás, Kiss Dávid, Pungor Dávid) már régebbről ismertem, tudtam, hogy ők benne lennének ebben, ezért megkerestem őket. Szerencsére valóban vevők voltak a dologra - tette hozzá nevetve Ákos.

AZ ELSŐ SIKEREK

- Legelső svédelésünk egy Star Trek-jelenet volt, ami szerintem borzalmasan sikerült - poénkodott a rendezőjelölt. Ennek ellenére már ez a videójuk is eljutott hollywoodi filmes berkekbe. Ákos ugyanis rajong a film zeneszerzőjéért, és amikor megosztotta Twitteren az elkészült videót, megjelölte a bejegyzésben a zeneszerzőt is, aki nem sokkal később megosztotta ezt a saját oldalán. Ez volt az első nagyobb siker.

Ezután kezdődött csak az igazi munka, a fiúk több kasszasiker előzetesét is svédelték. De miért csak az előzeteseket?

- Egy egész film svédelése nagyon hosszú munka lenne, még egy előzetes is hónapokig készül. A másik ok, hogy egy egész estés mozit svédelve végignézni maga lenne a kínszenvedés, még én sem bírnám - árulta el nagy nevetés közepette Ákos. - Azért  szeretem az előzeteseket, mert van elejük, közepük, végük, mint egy rendes filmnek. A teaserekben pedig a hangulatot kell visszaadni, ami szintén nagyon jó meló. Két-három perc erejéig pedig még a svédelés is sokkal poénosabb - magyarázta Ákos.

HOGYAN KÉSZÜL?

Egy-egy forgatást rengeteg munkálat előz meg. Ákos a forgatandó előzetest képkocáról képkockára végignézi, minden mozdulatot, minden kameramozgást, helyszínt és kelléket rögzít. Ezután saját kezűleg elkészíti a maszkokat, az eszközöket és egyéb kiegészítőket.  A Star Wars előzeteséhez például űrhajókat is gyártott papírból.

- A stáb többi tagja máshol van az ideje nagy részében: Matyi Szombathelyen, a két Dávid pedig Győrben tanul, így az előkészületekben sajnos nem tudnak segíteni. A forgatásokat is hétvégére kell időzíteni, ráadásul úgy, hogy két nap alatt minden elkészüljön - ebből is látszik, hogy nem kis munka van abban, amit a sWeDid csinál.

- Egyébként egy előzetes általában 120 snittből áll, ezeket én pixelről pixelre végigböngészem a forgatás előtt, hogy minden stimmeljen - árulta el a kulisszatitkokat Ákos. Profizmusukat mutatja, hogy - bevallásuk szerint - sosem volt még olyan, hogy később, mondjuk a vágás során derült volna ki, hogy hibáztak. Ha elrontanak valamit, azt egyből a forgatáson korrigálják.

TOVÁBBI SIKEREK

A csapat mára több hollywoodi sikert is maga mögött tudhat, videóik már több elismert filmeshez és színészhez is eljutottak. - Ez is az egyik oka, amiért csinálom: bíztam benne, hogy a munkáim eljutnak a példaképeimhez - árulta el Ákos. A Hobbit svédelt előzetese például eljutott egészen a film rendezőjéig, Peter Jacksonig. - A lányának küldtem el a videónkat, aki visszaírt, hogy ez annyira elképesztő, hogy kétszer is meg kellett néznie. Aztán rákérdeztem, apukája látta-e esetleg, és írta, hogy mindkét szülője látta, és nagyon tetszett nekik. Ez totál katarzisélmény volt - mesélte teljes szenvedéllyel a rendezőpalánta. - Egy álmom vált ezzel valóra, még ha nem is személyesen, hanem az internetnek hála - tette hozzá.

A Galaxis őrzőinek előzetesét is feldolgozta sWeDid. - Már a forgatás sem volt semmi, mínusz öt fokban készítettük a snitteket a garázsunkban, valamint az utcán - tehát a zord körülmények sem szegik a bevállalós srácok kedvét. A svédelésük sikerei pedig még nagyobbat lendítettek a lelkesedésen. - Elküldtem a főszereplőnek, Chris Prattnek a videót. Egyik reggel, amikor felébredtem, láttam, hogy válaszolt. Azt írta: „ezt nagyon eltaláltátok, srácok”. Ezután meg is osztotta azzal a felirattal, hogy megéri megnézni, így sok emberhez eljutott az újragondolt előzetes. Ezt követően a rendező is megosztotta, aki pedig azt írta hozzá, hogy a következő részt már velünk forgatják - mesélte a szinte hihetetlen eredményeket Ákos.

A sWeDid nemrég a legnépszerűbb videómegosztó portál hazai tehetségkutatójába is jelentkezett, ahol a döntőig jutottak. - A zsűritől kaptunk pozitív kritikákat, és így a hazai közönség is jobban megismerhette a munkánkat - tette hozzá.

A fiúk persze nem állnak le, továbbra is gyártják az őrültségeket - ha idejük engedi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!