Hírek

2017.02.03. 09:00

In memoriam dr. Vilits Péter (1955–2017)

Búcsúzunk a munkatárstól, a bírótól, aki az utolsó döntést sajnos nem tudta befolyásolni.

Évtizedek óta tudta, hogy egészségi állapotában nagy a baj, s ettől kezdve számára az élet a kemény küzdelem színtere volt, erős akarattal - családja segítségével - azonban a gyógyíthatatlan betegség elhatalmasodását példásan tudta lassítani. Távozása váratlanul jött, arra nem gondolt – s mi sem –, hogy egy influenza okozta szövődmény lesz végzetes hatású.

Az egyetem sikeres elvégzését követően – bár már akkor is tisztelte a bírói hivatást – első munkahelye 1979-től a Mezőgazdasági Termelőszövetkezetek Vas Megyei Szövetsége volt, ahol osztályvezetői beosztást töltött be. Ezen a munkahelyén  kapcsolódott be a Magyar Jogászszövetség Vas Megyei Szervezete életébe, emlékezetes szombathelyi Jogászbálok szervezésében, a báli újságok szerkesztésében való részvételt vállalta fel.

Hitvallása szerint az igazi jogi munka az igazságszolgáltatásban csúcsosodik ki, s meg is hozta a döntést, hogy jogi pályafutását a bíróságon folytatja. Korábbi munkahelyétől elköszönve, 1988. június 1-től a Szombathelyi Járásbíróság állományába való beosztással bírói kinevezést kapott, végleges hivatásának nagy lelkesedéssel látott neki.

Korunk egészségügyi szintjén még csak tünetileg lassítható sclerosis multiplex betegséget 1989-ben diagnosztizálták nála, kialakulásának oka máig rejtély.

A bírói munkát a bizonytalanná vált egészségi jövőkép ellenére nagy hivatástudattal végezte, polgári, családjogi ügyeket tárgyalt, de megismerkedett a közigazgatási bíráskodással is.

Megyei bírósági bírói kinevezést kapott 1991. február 1-től, ettől kezdve fő munkaterülete a cégügyek intézése lett, tárgyalt gazdasági ügyeket, a fellebbviteli tanács tagja lett, továbbá intézett felszámolási ügyeket is.

A peres ügyek elbírálása során egyfajta jogi bölcsesség jellemezte, az igazságot mindig kereste, a gazdasági ügyekben a bíróság határozatát nem megtorlásnak, valamelyik fél büntetésének tekintette, hanem mindig igyekezett a jogi igazságosság egyensúlyát fenntartani.

A cégügyek világa külön tudomány, amit csak az tud művelni, aki azt alaposan ismeri, benne él és tevékenykedik. Az elektronika fejlődésével bekövetkezett gyors változások és a jogi szabályozás gazdasági viszonyokhoz való igazodása állandó képzést igényelt a cégbírótól, melynek dr. Vilits Péter maradéktalanul eleget tett. Elve volt, hogy a cégbíróságnak szolgáltatnia kell, s a gazdasághoz akkor járul eredményesen hozzá, ha a cégek működését segíti elő, és nem hatalmi szankciókat alkalmaz. Országosan is kivételes gyakorlata volt a szombathelyi cégbíróságnak, hogy inkább előzetes tanácsot adott, minthogy megtagadó határozatot hozzon, ezért elismerés övezte.

Neve cégbírói körökben országosan ismertté vált, a cégbírák világában is tisztelték, tagja volt a Gazdasági és Cégbírák Egyesületének, de elmondható, hogy a cégügyekkel foglalkozó ügyvédek körében is szakmai megbecsülést kapott.

Bírói munkáját 1998-ban „kiválóan alkalmas" minősítéssel értékelték, 2011-ben címzetes táblabíró címet kapott.

Kollegánk mozgása a betegsége előre haladtával fokozatosan elnehezült, támogatásra szorult, ám a kórral hősiesen birkózva kerekes székben is végezte szeretett munkáját. Az idő haladtával egyre többet volt gyógykezelés miatt kényszerűen távol, a betegség elhatalmasodásával bírói szolgálati viszonyáról lemondani kényszerült, megszűnésének időpontja 2016. június 7.

A Szombathelyi Törvényszék saját halottjának tekinti dr. Vilits Péter törvényszéki bírót, címzetes táblabírtót! Barátunk és munkatársunk! Sajnos az igazságot a sors nem méri egyforma mércével, a betegséggel küzdelmes életre kényszerített, s csak hatvanegy és fél év időt szabott meg. Tiszta életed, bírói hivatásod azonban az utókornak példaként szolgál, ezáltal az életed teljes volt!

Búcsúzunk tőled!

Dr. Hoós Tibor
törvényszéki tanácselnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!