Hírek

2016.03.10. 09:28

In memoriam Kártyás László (1938-2016)

Megrendülten hallottuk a hírt, hogy elhunyt Kártyás László, a Nagy Lajos Gimnázium generációk által szeretve tisztelt igazgatója.

Vas Népe

Alig három éve, 75. születésnapja alkalmából, meglepetés tortával köszöntöttük őt az Öregdiák Egyesület rendezvényén. Meglepődött, meghatódott, kicsit talán a könnyeivel is küszködött, a népes közönség pedig hosszú percekig tartó tapssal ünnepelte. Az eseményről a gimnázium közösségi oldalára felkerült fénykép láttán több százan virtuálisan is köszöntötték.

Nem véletlenül. Kártyás László több volt, mint egy tanár vagy egy igazgató. Talán mondhatjuk: maga volt a Nagy Lajos Gimnázium.

1938-ban született Körmenden. Kémia-biológia szakos középiskolai tanárként diákok százaival szerettette meg a természettudományokat, sokan köszönhetik neki sikeres pályafutásukat. 1972-ben igazgatóhelyettese, majd 1976-ban igazgatója lett a Nagy Lajos Gimnáziumnak, mely vezetése alatt mindvégig az ország 10 legjobb gimnáziuma között szerepelt. A kiváló nevelő-oktató munkát számtalan országos és nemzetközi versenyeredmény is igazolta.

Miután a Premontrei rend a visszakapott Széchenyi utcai épületben újraindította gimnáziumát, a Nagy Lajos Gimnáziumnak költöznie kellett. Kártyás László igazgató úr személyiségének meghatározó szerepe volt abban, hogy a tantestület együtt maradva, a folytonosságot megőrizve, szinte teljes létszámban a Dózsa György utcai épületben folytatta munkáját.

Hosszú és sikeres pályafutás után 1999-ben vonult nyugdíjba. Ebben az évben igazgatói és pedagógusi tevékenységét Pedagógus életműdíjjal ismerte el Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Nyugalmazott igazgatóként sem szakadt el szeretett iskolájától, aktívan részt vett a Nagy Lajos Gimnáziumért Alapítvány munkájában, és támogatta az Öregdiák Egyesület tevékenységét.

Kedves Igazgató Úr! Köszönjük sok évtizeden át tartó áldozatos munkádat, ígérjük, hogy emlékedet és szellemiségedet, ami tovább él minden Nagy Lajosos diákban, megőrizzük és továbbörökítjük.

A Nagy Lajos Gimnázium közössége

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!