Hírek

2017.04.19. 19:05

A Vas megyei iskolákban is sikerrel zajlott a digitális témahét

Tizenöt vasi iskola csatlakozott az országosan is egyedülálló programhoz, az interaktív tanulás erősítése volt a cél.

cst

Vas megyéből is több iskolából vettek részt a digitális témahét programjain. Ágh Péter, Észak-Vas megye országgyűlési képviselője elmondta: öröm számára, hogy a huszonegyedik század követelményeihez igazodva van lehetőségük a diákoknak az ismeretek elsajátítására. - A választókerületemből nyolc intézmény jelentkezett a programra, Vépről, Répcelakról, Bükről, Kemenesmagasiból, Sárvárról és Celldömölkről vettek részt diákok az izgalmas kísérletben - hangsúlyozta Ágh Péter, hozzátéve, hogy a megye egyéb részeiről is nagy volt az érdeklődés. Mint mondta, fontos a digitális pedagógia módszertanának népszerűsítése és elterjesztése a köznevelésben. A program egyik fő célkitűzése, hogy a digitális kompetenciafejlesztés az informatikaórán túl kiterjedjen más tantárgyakra is. A részt vevő pedagógusok és diákok változatos és kreatív iskolai projektekben fejleszthetik képességeiket technológiával támogatott tanulás során.

Már az előző tanévben óriási siker volt a program: csaknem 2 ezer digitális oktatási projekt valósult meg 5 ezer tanár közreműködésével és 75 ezer diák részvételével.

Idén ismét nagy népszerűségnek örvendett a digitális témahét, amelyen egyebek között az internethasználat veszélyére is felhívták a figyelmet. A tanárok felkészülését kész mintaprojektcsomagok és számtalan pedagógiai segédlet könnyíti.

Az iskolai csoportok a témahét partnereinek köszönhetően ingyenes programokon vehetnek részt.

Az egész hét arról szól, hogy milyen órákon tudják bemutatni az informatikai eszközöket. Géczi Németh Judit, a Kemenesmagasi Általános Iskola informatika és technika szakos tanára idén először vett részt a programban. Mint mondta, igyekeztek minden évfolyam számára izgalmassá tenni a tanítást. - A negyedik osztályosok olvasásórán a Mátyás anyja című verset dolgozták fel, prezentációt készítettek az általuk készített rajzokból - hallottuk az informatikatanártól, akitől azt is megtudtuk, hogy minden diák az életkori sajátosságainak megfelelő feladatot kapott. Voltak, akik paintben készítettek illusztrációkat a Nemzeti dalhoz, míg a történelemórákon kvízjátékokon mérhették össze tudásukat a gyermekek. A tanárnő elmondta: nagy segítséget jelentett nekik a digitális témahét által létrehozott honlap, amelyről számos segédanyagot tudtak felhasználni az oktatáshoz. Géczi Németh Judit arról is beszélt, hogy az informatikaórákon hasznos témákkal foglalkoztak, a biztonságos internetezésről tanultak. - Fontos ez a téma, hiszen egyre több veszély leselkedik a diákokra - húzta alá a tanárnő, aki el-árulta azt is, hogy a gyerekek örömmel vettek részt a projektben.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat is fontosnak tartotta, hogy felhívják a figyelmet a biztonságos internethasználatra, oktatóik az ország több pontján kötetlen, játékos, interaktív formában tartottak előadásokat általános és középiskolákban, hogy felhívják a szülők, a pedagógusok, a gyerekek figyelmét az internethasználatból fakadó veszélyekre és kivédésük lehetőségeire.

Vas megyében a Berzsenyi Dániel Könyvtár adott helyet a programnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!