Hírek

2017.01.28. 19:40

Irány a jég! - Hadba állították a gulyáságyút is

Hegyhátszentpéter, Győrvár- Hagyományteremtő jelleggel szerveztek három egymást követő vasárnap jégpartit a hegyhátszentpéteriek. Vasárnap délután ismét jégre várják az érdeklődőket. Süteménybelépővel.

Pogács Mónika

Először négy hete a falu úgynevezett tókáján rendeztek összejövetelt. 33-an gyűltek össze azon a hétvégén. Mára új helyet kellett keresniük a szervezőknek. De nem azért, mert jókedvükkel zavarták a közelben lakókat. Egyszerűen kinőtték a jégfelületet.

Egy hete a rendezvényt már a két falu határán található Kuruc-tavon tartották, a tulajdonos meghívására. Akkor csaknem százan csúszkáltak, korcsolyáztak, fakutyáztak és nem utolsósorban traktorszánkóztak a jégen, új téli sportműfajt meghonosítva.

- Ha tudtam volna, hogy itt ilyen nagyszerű a jég, nem utaztunk volna ezért a Balatonra - morgolódott kedélyesen az egyik családapa.

Mikor arról kérdeztem a főszervezőt, a hegyhátszentpéteri Kovács Endrét, hogy hagyományteremtőnek szánják-e a programot, éreztem, hogy a klímaváltozás korszakában ez finoman szólva is naiv kérdés volt.

Mára is nagy hideget jósol a meteorológia, a jég is elég vastag, így megint lehet fakutyázni a tavon

- Persze, hagyományt teremtenénk, de nem rajtunk múlik. Az utóbbi években nem volt ilyen jéghizlaló hideg. Mi most már három egymás utáni vasárnapon szerveztünk jégpartit. Ha rajtunk múlik, csináljuk, amíg csak van jég - mondta a szervező.

A tükrös, kékes jeges felületen gyermekek és felnőttek is csúszkáltak. A mozgáshoz azonban energia kell. Ennek pótlásában sem volt hiány. A szervezők az ismert közösségi oldalon hirdették az eseményt a felhívással: akinek van egy kis sütnivalója, a jégen a helye. Így aztán kolbász, hurka, langalló, forralt bor, sütemények, tea sorakozott a svédasztal típusú terítéken.

A program népszerűségét jól mutatja a dinamikusan növekvő létszám. Legközelebb valószínűleg száznál is többen lesznek a tavi batyus partin.

Kovács Endre az úgynevezett gulyáságyút is hadba állította a tóparton. Egykori katonáknak nem ismeretlen a monstrum, de fesztiválokon is látni egyet-kettőt belőle. A tábori mozgó konyha elnevezése kézenfekvő, hiszen a hatalmas üstökben többnyire gulyás főtt, lehajtott kürtője meg valóban ágyúcsőre hasonlít. No de nem gulyás, hanem forralt bor, tea és a pirított kenyérhez a velő készült most ebben.

- A tóparti kemencében pirítottunk kenyeret, pirítókat is hoztunk. Erre kerülhetett a finom velő. Bár én a felajánlásként kapott kétkilós langallóból lekockázott darabra kentem a finomságot - avatott a gasztropraktikákba a szervező.

Helyben készül a forralt bor, amelynek receptjét is megtudhatjuk. A  belépő egyébként valamilyen házi finomság, például sütemény

A forralt bor receptjéről kérdezve Kovács Endrét, azt mondta: az ő tóparti forró italukból nem maradhatott ki a fahéj, a szegfűszeg, a cukor, a citrom, sőt, a narancs sem. A vörösbor alapba kevert és a fűszerrel felforralt nedű természetesen csészéből az igazi. Ők is úgy fogyasztották.
A sok finomság köztöt a velős pirítós, a nagy klasszikus streetfood receptjére is nagyon kíváncsi voltam.

- A megtisztított sertésvelőbe bors, kömény, fokhagyma, majoranna, kevés pirospaprika került, hogy legyen egy kis színe. Nyilván só is, mind ízlés szerint. Hamar elkészül a gulyáságyúban. A kenyeret legjobb, ha a kettő kilogrammos, hagyományos típusból pirítjuk, majd bedörzsöljük fokhagymával, rátesszük a velőt, a tetejére pedig lilahagyma-karika, paprika kerül - mondott receptet tóparti módra erről is Kovács Endre.

A meteorológusok mára -3, -10 fokot jósolnak.

A jég szinte tükör. Olyan, mintha gyorskorcsolyaversenyre várna. A szükséges, tíz centiméteres vastagsága bőven megvan. Az utóbbi napokban csak hízott a tartós hidegnek köszönhetően, most pedig biztonságos felület a téli sporthoz.

Vagy pontosabb, ha úgy fogalmazzuk meg: egy jó kis téli közösségi összejövetel kiváló apropója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!