Hírek

2014.09.02. 09:38

Ismét árad a Rába

Ismét áradnak a folyók és a patakok Vas megyében az elmúlt napok esőzésének köszönhetően. A Rábán a tetőzést a délutáni órákra várják Körmendnél – tájékoztatott a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető-helyettese Szimandel Dezső.

Farkas Eszter

Az igazgatóság közleményében azt írta: vasárnap a késő esti óráktól intenzív esőzés kezdődött a Rába és a Mura vízgyűjtőjén. Hétfőn kora délutánig változó területi eloszlásban és intenzitással esett az eső. A Rába teljes vízgyűjtőjére területi átlagban 30-40 milliméter eső hullott, lokálisan ennél azonban nagyobb mennyiségek is előfordultak. A Pinka vízgyűjtőjére területi átlagban 15-20 milliméter (lokálisan 35 mm) csapadék esett. A Répce és a Gyöngyös vízgyűjtőjére területi átlagban 20-25 mm eső hullott. A Rába magyar vízgyűjtőjét 35-40 mm (Körmend térségében 51 mm), a kisebb vízgyűjtőket 20-25 mm csapadékterhelés érte.

A Mura vízgyűjtőjének felső részére területi átlagban 45-50 mm, Graz alatt területi átlagban 60-65 mm (lokálisan 132 mm), a magyar részen 30-50 mm eső esett. Vasárnap éjféltől intenzív esőzés kezdődött a Kebele patak vízgyűjtőjén is. Hétfőn kora délutánig változó területi eloszlásban és intenzitással esett az eső. Rédicsnél 52 mm esőt regisztrált a csapadékmérő műszerünk. Hétfőn a délutáni óráktól átmenetileg megszűnt a csapadéktevékenység.


Kedden a kora reggeli óráktól dél-kelet felől egy újabb, csapadékosabb zóna érte el a vízgyűjtőket. Eddig 5 mm körüli mennyiségek hullottak, de a vízgyűjtők felett jelenleg is esik az eső.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései kedd estig a Rába vízgyűjtőjére még 15 mm körüli mennyiségeket, a kisebb vízgyűjtőkre (Gyöngyös, Répce) 10 mm körüli mennyiségeket valószínűsítenek. Ez a csapadék, azonban már egyenletes eloszlású és kisebb intenzitású lesz. A Mura vízgyűjtőjének Graz feletti részére újabb 10 mm-t, a Graz alatti részre pedig 20 mm körüli esőt prognosztizálnak. A Mura magyar vízgyűjtő területére kedd estig 20 mm körüli eső valószínű. A hét további napjaiban is csapadékos időre számíthatunk, napi 5 mm-t nem meghaladó csapadékokkal.

Az esőzések hatására intenzív árhullámok képződtek a Rábán. A folyó Szentgotthárdon hétfőn kora este 6 órakor 264 cm-rel tetőzött. Ezen a szakaszon már gyors apadás tapasztalható. A jelenlegi vízállás 70 centiméter.  A Pinka és a Pinka ág Kemestaródfánál hétfőn késő este tetőztek, kedd reggelre jelentősen apadtak a vízszintek.

A Rába Körmendnél még lassan árad, a jelenlegi vízállás 315 cm. További kisebb vízszintemelkedés előfordulhat a folyón, amit a Pinka árapadása és a Szentgotthárd felől érkező árhullám egymásra hatása befolyásol. Igazgatóságunk hidrológus szakembereinek számításai alapján a tetőzés ebben a térségben a kora délutáni órákban valószínű, 325±10 cm-rel. A nap folyamán kisebb völgyi elöntésekre is számítunk Körmend térségében. Ezen a szakaszon Igazgatóságunk hétfőn 18.00 órakor I. fokú árvízvédelmi készültséget léptetett életbe. A zsilipek szükség szerint lezárásra kerültek, gátőreink folyamatos járőr és figyelőszolgálatot tartanak, a vízmércék leolvasása a fokozatok előírásainak megfelelően történik. A kialakult helyzetről értesítettük az érintett erőművek üzemeltetőit, folyamatosan tájékoztatjuk az önkormányzatokat, értesítettük a Közútkezelő Kht. ügyeletét, valamint az illetékes Katasztrófavédelmet is.

Hidrológus szakembereink a körmendi tetőzés és a körmendi tetőzéssel egyidejű rumi és sárvári vízállások alapján azt valószínűsítik, hogy Sárvárnál az árhullám fokozat alatti vízállással fog levonulni. A Répcén és a Gyöngyösön, csak fél méteres vízszintemelkedés történt, kedd reggelre már leapadt a víz. A Rábán levonuló árhullám miatt a vízitúrázás életveszélyes, ezért tilos!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!