Hírek

2012.10.24. 18:29

Ismét van Pető András-emléktábla

Szombathely - Két és fél év után a helyére került a Pető András-emléktábla a Kossuth utca 2-ben. Olyan, mint a falról ellopott eredeti.

Ölbei Lívia

Weöres Sándor, illetve Pető András emléktábláját - az előbbit a Petőfi utcából, az utóbbit a Kossuth utca 2-es számú épületének faláról - 2010 nyarán lopták el. A rendőrség megtalálta a tetteseket, a táblákat azonban nem. Feiszt György ugyanebben az évben városi képviselői keretéből egymillió forintot ajánlott föl a táblák pótlására. Az új Weöres Sándor-emléktábla 2010 őszén el is készült, a Pető-emléktábla pótlása viszont nehézségekbe ütközött. Alkotója, Torjay Andre András szobrászművész időközben elhunyt; a tábla öntőmintája sem került elő. A város vezetősége ekkor döntött úgy, hogy megállapodást köt Veres Gáborral az új tábla elkészítésére: a szobrász fényképek alapján készítette el az eredeti alkotás hasonmását. Ez a folyamat sok időt vett igénybe: egyrészt természetesen egyeztetésre volt szükség a Tornay-örökösökkel, másrészt viszont a polgármesteri hivatal közben - szabályszerű eljárásban - engedélyezte egy divatbutik cégérének elhelyezését a Kossuth utcai épületen.

A butik tulajdonosa kész volt az együttműködésre, Pető András születésnapján (szeptember 11-én) mégsem rendezett a város avatóünnepséget a Kossuth utcában (a budapesti Pető Intézet küldöttsége csak a tábla hűlt helyével szembesült). Végül Veres Gábor mindenféle ceremónia nélkül fogta, és fölcsavarozta a helyére az emléktáblát. Íme!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!