Hírek

2016.11.08. 09:18

Isten vele, Ernő bácsi! – Szlovén kollégájukat gyászolják a vasi tűzoltók

Vas megye - Hatalmas veszteség érte a magyar és a szlovén tűzoltó mozgalmat. Életének 81. esztendejében elhunyt Eőry Ernő, a Szlovén Tűzoltó Szövetség tiszteletbeli elnöke, aki a Magyar és a Szlovén Tűzoltó Szövetség, a határmenti kapcsolatok, és a nemzetközi együttműködés fő motorja volt évtizedekig.

Nagy Ildikó

Vas megyéhez való kötődése elvitathatatlan, mindig kiváló kapcsolatot ápolt a megye mindenkori vezetésével. Törekedett a határ menti szlovén és magyar falvak közötti jó kapcsolatok fenntartására és a tapasztalatok megosztására. Integráló személye volt az önkéntes és hivatásos tűzoltók együttműködésének.A magyar tűzoltókkal, a Magyar Tűzoltó Szövetség vezetőivel kiemelten jó kapcsolatra tett szert. A Duna-menti országok tűzvédelmi együttműködésének egykori koordinátoraként baráti viszonyt ápolt dr. Habsburg Ottóval.

Tagja volt a Muraszombati Közgyűlésnek és a Szlovén Köztársaság Országgyűlésének.Nemzetközi tevékenységének elismerése, hogy elnöksége alatt vették fel a Szlovén Tűzoltó Szövetséget a CTIF-be. Elismertségét mi sem jellemzi jobban, mint hogy halála napjáig a szövetség tiszteletbeli elnöke volt.Nekem elmondta, hogy az ősi Eőry (Őri) család Ikerváron élt, és a nagyszülei onnan kerültek  A Mura vidékére. 2010-ben személyesen kísérte küldöttségünket egy szlovén tanulmányúton, ahol idegenvezetőként is segített bennünket. Rokonszenves személyisége miatt több helyen nyíltak meg számunkra a tűzoltószertárak.

Büszke volt a tűzoltó közösségben rejlő erőre, és ezt, ha kellett, nem is rejtette véka alá. Mesélte, volt olyan korábbi kormánya Szlovéniának, amely az egyesületek támogatásának korlátozását tervezte, akkor az önkéntes tűzoltók az ő utasítására egy napra kiálltak a főutak mellé a járműveikkel. Mondanom sem kell, elvetették a megszorítást. Úgy fogalmazott:  „tudod, mindenhol ott vagyunk”. Sok energiát fektetett a tűzoltó egyesületek történelmének ápolására és ezek megőrzésére.

Kedves Ernő bácsi! Nagy lett az űr távozása miatt.  Kedves személyisége példaként állhat mindenki előtt. Emlékét kegyelettel megőrizzük!

Dénes Károly, a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltószövetség korábbi elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!