Hírek

2014.10.29. 16:08

Itt a gumicsere ideje!

A hideg idő beálltával ideje téliesíteni az autókat. Nem elég a gumikat lecserélni, a motortérben is érdemes körülnézni, ellenőriztetni kell az akkumulátort és a világítást.

Megnőtt a forgalom a szervizekben, cégek és magánszemélyek is sorra viszik az autókat téli felkészítésre. A legfontosabb a gumik cseréje, mert ha a napi átlaghőmérséklet 7 fok alá csökken, már nem biztonságos nyári abroncsokkal közlekedni. Azok összetétele ugyanis nem felel meg a téli út- és hőmérsékleti viszonyoknak, deformálódhatnak, emiatt balesetveszélyesek. A bordázatnak nem szabad 2 milliméternél kisebbnek lennie, de a gumi kora is számít: öt-hat szezonnál többet ne fusson - javasolják a szerelők. Magyarországon még nem kötelező a téligumi használata, Ausztriában már igen.

Koós János téligumit szerel (Fotó: Médiaközpont)

Nemcsak az abroncsokra kell odafigyelni, hanem a fagyálló folyadékra, a világítás és az ablaktörlő lapátok állapotára is. Fontos az akkumulátor kapacitásának mérése, hiszen hidegben is tökéletesen kell működnie. Az ablakmosó rendszert nemcsak feltölteni kell, hanem működtetni is, hogy a vezetékekbe is jusson a folyadékból, és ne fagyjon szét.

Nem elég az autót felkészíteni az időjárási viszonyok változásaira, nekünk alkalmazkodnunk kell hozzá a biztonságunk érdekében. A sebesség csökkentésével, kellő körültekintéssel csökkenthető a balesetveszély. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!