Hírek

2017.03.01. 10:22

Itt a tavasz – A Kőszegi-hegységben havazás jelezte az évszakváltást

Kőszeg – Március 1-je a naptári tavasz első napja, Vas megye legmagasabb pontjain havazással kezdődött az évszak.

Bakos Ágnes

Mintegy öt-tíz centiméternyi hó esett az Írott-kőnél - tette közzé a Kőszegi Időjárás Előrejelzés oldal. Tapad a friss hó, mintha csak most kezdődne a december, pedig a naptár szerint itt a tavasz. Tényleg megkezdődött az évszakváltás, csak éppen egy markáns hidegfront átvonulásával, az hozott havat a Kőszegi-hegységbe. Szombathelyre 11,1 milliméternyi eső hullott a tél utolsó napján, vagyis annak utolsó óráiban. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy kétszerese legyen a februári csapadékmennyiség a sokévi átlagnak - derül ki Pétervári Tibor összegzéséből. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője közölte: 41,2 milliméternyi csapadékot kapott Szombathely az elmúlt hónapban, ez 194 százaléka az utóbbi harminc év februári átlagainak. Érdekes, hogy ezzel együtt is száraz lett a telünk: mindössze 64,6 milliméternyi csapadékot mért az észlelő a három téli hónapban összesen. Ez a mennyiség az 1981 és 2010 közötti telek átlagának 82 százaléka.

REKORDOK

A vasi havas tavaszindítást rekordmeleg előzte meg: 1927 óta 19,7 °C volt a legmagasabb magyarországi hőmérséklet a tél utolsó napján, idén 21,6 °C-ot mértek Kis-zomboron. Szombathelyen közben 14 °C volt a napi maximumérték. Az nem valószínű, hogy saját márciusi hőmérsékleti rekord dől meg Vasban, ugyanis két szélsőséges értéket tudhat magáénak a megye. Az egyik a március 14-ei országos melegrekord: az 22,3 °C, és 1957-ben mérték Szentgotthárdon. Szombathely országos hidegrekordot jegyez másnapra, március 15-ére: 1953-ban mínusz16,4 °C-ot mértek az első tavaszi hónap közepén.

TÉL

Ha nem is rekordmértékben, de enyhébb volt az idei február, mint a sokévi átlag. A szombathelyi középhőmérséklet 2,5 °C lett, ez 1,5 °C-kal magasabb az átlagnál. A januári kemény fagyoknak köszönhetjük, hogy az enyhe február ellenére is hidegebb lett a tél a szokottnál, 0,92 °C-kal: mínusz 0,8 °C volt a háromhavi középérték. A február "sötét" is volt, nem csak enyhe: 76 és fél órát sütött a nap, 27 és fél órával kevesebbet, mint az átlag.

ALLERGÉNEK

Már meg sem lepődünk, hogy "összeér" a hó- és a pollenjelentés - és Vas megyében most is ez a helyzet. Miközben tíz centiméteres havat láthatunk a Kőszegi-hegységben, addig már háromféle erősen allergén növény pollenjére figyelmeztet az ÁNTSZ Szombathelyen. A múlt héten már jelezték a gomba spóraszámának jelenlétét, mára már megjelent az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje is a szombathelyi levegőben.

Fotók és videó: Kőszegi Időjárás Előrejelzés



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!