Hírek

2015.09.02. 14:54

Itt jártak a város testvérei - 14 országból érkeztek küldöttségek és vendégek a hétvégén

Szombathely - A város önkormányzatának meghívására 14 országból érkeztek vendégek a Savaria Karneválra. Kiemelt számban képviseltették magukat a testvér- és baráti városok, amelyekből több hagyományőrző csoport is érkezett.

Szombathelyi Médiaközpont

A város vezetői ezt a lehetőséget kihasználva két- és többoldalú tárgyalásokat folytattak a partnervárosok képviselőivel. Zaza Kandelaki georgiai nagykövettel, valamint a Shota Murgulia polgármestere vezette kutaisi küldöttséggel több alkalommal is találkoztak. A féléves együttműködésnek már vannak konkrét eredményei. Ezek közé tartozik az, hogy kutaisi néptáncegyüttes fellépett a Savaria karneválon. A megbeszéléseken szó esett azokról a területekről, ahol még vannak lehetőségek. A turisztikában, a sportban és az oktatásban van lehetőség az azonnali, vagy rövid időn belüli kapcsolatfelvételre – mondta Puskás Tivadar polgármester. Shota Murgulia, Kutaisi polgármestere arról beszélt, hogy városa kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, ennek következtében számos nagyszabású eseményen vett részt, de ennyire színvonalas, ilyen jól szervezett rendezvénnyel, mint a Savaria karnevál eddig még nem találkozott. Az pedig, hogy a kutaisi népi együttes fellépett Szombathelyen a kulturális kapcsolatok nyitányát jelent, s bíznak abban, rövidesen szombathelyi kulturális csoport viszonozza majd a látogatást. A sport területén is vannak már eredmények: azt tervezik, hogy a két város utánpótláskorú vízilabdacsapata együtt edzőtáborozik majd.

 

A város önkormányzatának meghívására 14 országból érkeztek vendégek a Savaria Történelmi Karneválra a hét végén Fotó: Médiaközpont

Szombathely vezetői külön megbeszéléseket folytattak a kínai Yantai küldöttségének a tagjaival is. A 6,5 millió lakosú város Shandong tartomány második legnagyobb városa, kiemelkedő gazdasági központ. Más léptékű város, mint Szombathely, ennek ellenére meg lehet találni az együttműködési pontokat. Puskás Tivadar kifejtette, hogy Yantai-jal most elsősorban a kapcsolatok kiépítésében érdekelt Szombathely. Erre elsősorban a turisztika területén látszik lehetőség, de szó lesz az oktatásról, a sportról, esetlegesen a kínai nyelv tanításáról. Nagyszerű élményt jelentett számukra a Savaria Karnevál, fogalmazta meg Gao Junyan, a Yantai Külügyi és Tengerentúli Kínai Ügyek Hivatalának vezetője. Külön értékelték azt, hogy maga a polgármester is a felvonulók között volt. A delegációvezető szerint a kapcsolatok továbbfejlesztésére a turizmus, a kultúra, valamint a gazdaság területén lát lehetőségeket.

Olaszországból két delegáció érkezett a karneválra. Beatrica Tasnádi Caruzzo, a leccói testvérvárosi bizottság tagja arról beszélt, hogy jövőre egy autóbusznyi csoporttal érkeznek majd a karneválra. Caterina Ferri ferrarai tanácsnok pedig azt fejtegette, hogy az ilyen események közelebb hozzák egymáshoz a partnereket. Reményét fejezte ki, hogy jövőre a szombathelyi küldöttség is jelen lesz majd városuk nagyszabású lovasprogramján.

Szombathely legfiatalabb testvérvárosából, Sisakból érkezett Milijana Borojevic, a turisztikai iroda igazgatója aki azt emelte ki, hogy sok hasznos tapasztalatra tettek szert a Szombathelyen töltött napok során, s ez az esemény lehetőséget kínált arra is, hogy a testvérvárosi küldöttségek egymással is ismerkedjenek.

Szombathelyt és a bulgáriai Razgradot összeköti a történelmi múlt is, mutatott rá Dencho Boyadzhiev a város polgármestere. A szombathelyi mintára az idén ők is megrendezték saját történelmi fesztiváljukat, a Savaria karneválon pedig először volt a résztvevők között római kori hagyományőrző csoportjuk. A romániai Vajdahunyadból a városi küldöttség mellett Szombathelyre látogattak a Corvin Savaria Társaság tagjai is. Győrfi Jenő, az RMDSZ választmányi tagja arról beszélt, hogy az idén 25 éves a két város kapcsolata, amelyet szeptemberben ünnepelnek majd meg. Folyamatosan ellátogatnak egymás rendezvényeire, s az együttműködés keretében vasi gyerekek vehetnek részt a Retyezátban sítáborban, míg a vajdahunyadiak a Balatonnál nyaralhatnak. Győrfi Jenő úgy látja, hogy az emberek közötti kapcsolatok fejlesztésében vannak még lehetőségek. Georg Rosner polgármester a közeli Felsőőrből érkezett. Rendszeresen ellátogatnak a Savaria Karneválra. Ez a testvérvárosi kapcsolat azért is fontos számukra, mert a településükön is élnek magyarok, valamint a horvátok, akik külön súlyt helyeznek népi kultúrájuk ápolására. Először vett részt a Savaria Karnevál programjain Wendy Dorman-Smith az ír nagykövetség ügyvivője, aki júniusban, a Bloomsday-en már kellemes benyomásokat szerzett a városban.

Vannak olyan testvérvárosi kapcsolatok, amelyek több évtizedre nyúlnak vissza, s szép eredményeket tudnak felmutatni, fogalmazta meg Lendvai Ferenc tanácsnok. Ezek az együttműködések nem az utazásokról szólnak, hanem azt keresik, ami a két településeket összeköti. Ebből a szempontból eredményesek voltak azok a kétoldalú tárgyalások, amelyeket Kutaisi és Yantai küldöttségével folytattak. A karnevál kiváló lehetőséget kínált a testvérvárosi kapcsolatok további erősítésére.

Puskás Tivadar örömmel nyugtázta, hogy a testvér- és a baráti városok ilyen nagy számban fogadták el Szombathely meghívását:

– Ez azt mutatja, hogy Szombathelynek nagyon sok barátja van, akinek pedig sok a barátja, az biztos, hogy olyan város, amit szeretni lehet. Úgy gondoljuk, Szombathely szerethető, gyönyörű, kétezer éves város. Szeressük hát mindannyian! – erre biztatott a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!