Hírek

2017.01.22. 17:55

Vas megyében az Őrségben maradt meg a legtöbb hó

Őrség - A fagyból nincs hiány: napok, hetek óta igazi arcát mutatja a tél szerte az országban, Vas megyében is. Kiadós havazást azonban csak az Őrség kapott Vas megye területén.

Bakos Ágnes

A meteorológia hófoltnak nevezi azt a jelképes hómennyiséget, ami Szombathelyen és Vas megye északi részén maradt az idei tél egyetlen kiadós havazása után, január közepén. A megye legmagasabb pontjain persze 10-15 centiméteresre hízott a hótakaró, de (relatív) sík vidéken csak az Őrségben maradt meg a hó.

A szélirány is jól kiolvasható a hótakaróból: abból, ahogy kopik, tömörebb lesz a fákon, házon is Fotó: Simon Attila

Érdekes az idei tél: csapadék ugyanis az Őrségben sem volt sokkal több, mint az északibb területeken, csupán 16 és 25 milliméter közötti mennyiség esett, ugyanakkor az eső utáni havazás intenzívebb volt január 13-án - emlékeztetett Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Az Őrség dombjai egy és hét centiméter közötti hótakaró alá kerültek, abból az elmúlt tíz napban jellemzően három-öt centiméternyi maradt meg. Amit láthatunk, az tömött, jeges hó. Ilyenre volt esély Szombathelyen is: csak néhány órán múlt, mondta el a meteorológiai észlelő. A január egyetlen jelentősebb havazásában Szombathelytől hat-nyolc kilométerre délre volt igazi keveredés , hiszen már Jákon is négy centiméter maradt meg a hóból.

A fák, a tisztások hóburok alatt élvezik a napsütést, tavaszra várva Fotó: Simon Attila

Pétervári Tibor emlékeztetett: volt már fordítva is, amikor az Őrség maradt szárazabb , és az észak-vasi területek kapták a több csapadékot.

- Maga a két téli hónap szárazabbnak adódik mindenütt az átlaghoz - összegezte a szakember.

Érdemes kiélvezni az őrségi hó látványát (akár csak Simon Attila fotóin is), ugyanis nem látszik utánpótlás.

A középtávú előrejelzések január utolsó egy hetére egyforma, csapadékmentes időt jósolnak.

Nem fog hízni az őrségi hótakaró, de jelentős olvadás sem valószínű, hiszen fagypont körül tetőzik a hőmérséklet a következő öt-hét napon szerte Vas megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!