Hírek

2015.08.31. 18:04

Izgalmas az évkezdés az óvodában

Szombathely, Körmend - Szeptember elején elkezdődik az óvoda. Azoknak a kicsiknek, akik most lépnek be először közösségbe, nagy erőpróba ez: hiszen már nem tölthetik együtt egész napjukat szüleikkel.

Ölbei Lívia

Minden évben izgalmas az évkezdés az óvodában. A Szivárvány oviban nem beszoktatás, hanem befogadás van. Nagyon fontos dolog ez, amire alaposan felkészülnek, hiszen a gyerekeknek az óvodába fogadása náluk már áprilisban megkezdődik. Ilyenkor lehetőséget adnak a szülőnek, hogy egy napon elmenjenek hozzájuk. Az óvodában az anyuka a kisgyermekével körülnéz, betekint a csoportokba, kicsit ismerkedik az óvodával. Megbeszélik a szülővel a különböző szokásokat, mesélnek az óvodáról, hogyan folyik náluk az élet.

- Június közepén szülői értekezletre várjuk az anyukákat és az apukákat, ahol először ismertetem a házirend legfontosabb pontjait - hangsúlyozza Tahin Zoltánné, a Szombathelyi Szivárvány Óvoda vezetője. - Felkészítjük a szülőket már a nyár folyamán arra, hogy az óvodába milyen dolgokat kell beszerezni. Vegyes csoportjaink vannak, ez azt jelenti, hogy kis-, közép- és nagycsoportos gyerekek is vannak a csoportban. Ez nagyon jól szolgálja a gyerekek beszoktatását, befogadását magyarázta a vezetőnő.

Szülőnek és gyermeknek egyaránt nehéz az óvodai évkezdés. Horváth Misikének ez az első napja az oviban, édesanyja, Németh Beáta is elkísérte. A háttérben Horváth Emese játszik Fotó: Szendi Péter

Az anyától való elszakadás mint tudjuk nem olyan egyszerű, erre készülni kell. Szeretnék az anyukákat is felkészíteni, hiszen ez az első elszakadás a kisgyerek és az anya életében. Amennyiben ezt az anya nem jól éli meg, és túlzottan ragaszkodik a gyermekéhez, azzal megnehezíti a kicsi helyzetét.

Ehhez segítségképpen adnak egy kis receptet, ajánlást. Fontos, hogy a nyár folyamán sokat beszéljenek az óvodáról, mi történik ott, hogyan alakul majd a kicsi napirendje.

Németh Judit nagy örömmel választotta ezt az óvodát gyermekének.

- A kislányom, Emese nem volt bölcsődés. Eljártunk a nyílt napokra és pontosan végigcsináltuk azokat a folyamatokat, amiket a vezetőnő mondott. Nekünk Timi néni és Vali néni volt a legszimpatikusabb. Kértük, ha lehet kerüljön hozzájuk a kislányunk. Többször jöttünk az oviba a nyáron, és a kislányom nagyon megörült, hogy mennyi gyerek és mennyi játék van itt. Fokozatosan szoktattuk be, először egy órával kezdtük, aztán egyre többet és többet maradt bent - mesélte Judit. Az első nehézség az ott-alvás volt, az annyira nem tetszett neki. Aztán észrevette, hogy itt vannak a barátnői, amikor felébred és ébredés utána is lehet velük játszani. A hosszú fokozatosság elvét betartva sikerült Emesének könnyedén beilleszkedni az oviba.

A Szivárvány Óvodában már felkészítették a többi kicsit az új gyerekek fogadására. Szeptember elején, amikor megérkeznek, akkor kézen fogják őket, és megmutatják nekik az óvodát.

A Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda elrendezése - ahogy arról az intézmény vidám honlapja is tudósít - méhsejt alakú, egymáshoz simuló blokkjai az intézményben folyó munka lényegét sugalmazzák: az óvodába lépő kisgyermekek társaikkal és az óvónőkkel kölcsönhatásba lépve érik el céljukat .

1990-ben vette fel az intézmény dr. Batthyányné Coreth Mária nevét: Névadónk gyermekszeretetével, gyermekközpontúságával, emberségével a mai napig példaértékű.

Az I. számú óvodával való összevonás óta konduktív és logopédiai szakszolgálat is segíti itt a gyerekek fejlesztését.

A nevelési év megkezdése mindig különös izgalmakkal jár. A Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda amelynek vezetője Rózsás Ágota a hagyományoknak megfelelően az idén is szülői értekezlettel indított: a most belépő óvodások szüleivel augusztus végén találkoztak az óvónők. Természetesen kulcskérdés a szoktatás, ennek külön figyelmet szentelnek a körmendi óvodában is. Fontos, hogy a sírdogálástól nem kell megijedni, viszont ha három-négy hónapnál hosszabb ideig tart, érdemes pszichológusi segítséget kérni. A szülő maga is sokat segíthet: anya, apa derűje és az óvoda iránti bizalma átsugárzik a kisgyerekre. A reggeli búcsúzkodás pedig soha ne legyen rétestésztanyújtás-jellegű , inkább határozott és persze gyengéd. Akkor hát: vár az ovi, Körmenden is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!