Hírek

2016.03.30. 09:30

Ízületekre, ágyékra mért erős rúgás, torokütés és a szem nyomása - így védjük meg magunkat

Szombathely - A támadók általában nagyobb tapasztalattal rendelkeznek verekedés terén, mint az áldozataik. Viszont nekik is vannak gyenge pontjaik - jó tudni, melyek ezek.

Simán Klára

- Ha megtámadják, a legtöbb ember rendszerint lefagy, nem tud még mozdulni sem: ez a legnagyobb hiba - mondta el kérdésünkre Koszogovits Mihály, aki amellett, hogy az NymE-SEK mestertanára, kungfut és kick-boxot is tanít. Azt mondja, egyre több nő (és egyre fiatalabb korban)  kezd valamilyen harcművészetet, küzdősportot  tanulni; és ezek közül bármit is választanak, már jó úton haladnak afelé, hogy meg tudják magukat védeni.

Megszokja ugyanis a támadási helyzeteket - és az azokra való megfelelő reagálást is - az, aki ilyen módon edzi magát. Az oktató szerint ez nemcsak fizikailag hozza formába az embert: a szellem, az erkölcs, a jellem és az akarat is edződik a küzdősportokban.

- Egy nőnek egy férfival szemben, egy gyenge férfinak egy erősebb testalkatúval szemben, egy erős férfinak egy fegyveres támadóval szemben igen kevés esélye van; arra kell felkészülnünk, hogy reális szituációban meg tudjuk védeni magunkat - mondta Koszogovits Mihály.

Az oktató szerint két alapvető dolog van, amit be kell tartani: az első, hogy - ha lehetséges - el kell hagyni a helyszínt, a második, hogy nem szabad testközelbe engedni a támadót. A támadók általában tipikus utcai balhésok, gyakorlott verekedők, míg a normális embernek eszébe sem jutna megütni a másikat. Aki földre kerül, annak nehéz dolga van a támadóval szemben, de így is van esély a védekezésre.

Ha ennek ellenére mégis harcolni kell, nem árt tudni, hogy milyen gyenge pontjai vannak a támadónak.

- A férfi támadónál persze mindig az ágyékra mért erős rúgás, ütés, szorítás okozza a legnagyobb fájdalmat, ez hatékony. Az ízületekre mért rúgás, a torokütés és a szem nyomása is olyan mértékű kínt okoz, hogy az áldozat elmenekülhet a helyszínről, mialatt időt nyer, vagy ezekkel akár győzhet is - hangsúlyozta Koszogovits Mihály, aki harcművészeti mesterként azt is hozzátette, hogy mindezek védekezéskor elfogadhatóak, azonban támadásként durva, aljas, alattomos és megvetendő dolgok.

Tudni kell továbbá azt is, hogy a törvény már az áldozatot védi: megszűnt az „azonos mértékűség elve". Nem árt tisztában lenni azzal, hogy  ha mást bántalmaznak, és az ő segítségére siet valaki, már az is jogos önvédelemnek minősül. Tehát bátran merjünk segítséget kérni!

HOGY KELL HASZNÁLNI A GÁZSPRAY-T?

Nem fenyegetőzni kell vele, nem megmutatni, hogy lám, ilyen is van nálunk - és főként nem az utolsó (utáni) pillanatban kotorászni utána a női táskában, amelyben persze soha semmit nem lehet megtalálni... Amikor veszélyesnek látjuk a helyzetet, próbáljuk meg ki- vagy elkerülni. Ha nem sikerül, észrevétlenül - és még jóval a támadó(k) megközelítése előtt - vegyük markunkba a gáz- vagy paprikaspray-t! Amint túl közel ér a támadó, azonnal fújjunk, ne várjuk meg, amíg ő kezdeményez: ilyen helyzetben a legjobb védekezés a támadás.
Az anyag erősen csíp, irritálja a nyálkahártyát: míg a másik kínlódik, az áldozat el tud menekülni, segítséget hívhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!