Hírek

2016.07.20. 18:55

Járdát építenek - A tervek elkészültek, de nem véglegesek

Vasvár - Zebrát és traffipaxot is sürgetnek a vasváriak. A Semmelweis utca volt a téma a szerdai lakossági fórumon.

Pogács Mónika

- Ötven évvel ezelőtt ebben az utcában még alig voltak házak. Mára teljesen beépült az út mindkét oldala - emlékeztetett a fórumon Tóth Balázs polgármester. A meredek utca néhány éve közkedvelt közlekedési útvonala lett a helyieknek és a térségben lakóknak. Ezen keresztül juthatnak a város határába épült üzlethez gyalog és kocsival is - ugyanakkor nincs kiépített járda. Ezért döntött az önkormányzat most a járdaépítés mellett.

A folyamat jelenleg a tervezési szakaszban van. A jövő évi költségvetésbe tervezik a megépítéshez szükséges csaknem 30 millió forintot. A szerdai fórumra az utca lakói érkeztek nagy számban. Nekik Salamon Péter, az építész team képviseletében mutatta be a járdaépítési terveket. A szakembereknek nem volt könnyű dolguk a szintkülönbség, a domborzati viszonyok változása miatt. Nehezítette a tervezési munkát az, hogy az utca jobb és bal oldala, a kapubejárók, a zöldterületek, a közüzemi oszlopok egyenetlenül váltakoznak, foglalják el vagy nehezítik a járdaépítéshez szükséges területen az építkezést.

Salamon Péter, az egyik tervező mutatta be részletesen a vázlatokat az érdeklődő vasváriaknak. Fotó: Vincze Kornél

Az utca legmagasabb pontjáról indulva jobb oldalon épül ki a szabvány méretű, aszfaltburkolatú járda. A gyalogosok biztonsága érdekében a szegélyeket 15 centiméterre kiemelik majd, így nem történhet az autók részéről járdaráfutásos baleset.

A járda csak a 13-as házig lesz a jobb oldalon. Aztán a beépíthető zöldterület elkeskenyedik, a gyalogosoknak át kell menniük a bal oldalra. Ott folytatódik tovább a számukra épített út, egészen a kenyérgyárig. A cég parkolói miatt itt nem haladhat tovább a járda, ennél a pontnál ismét egy átvezetést alkalmaznak a szakemberek a Semmelweis utca jobb oldalára. Ez vezet a domb aljáig, az Alkotmány utcai kereszteződésig. Annak érdekében, hogy a gyalogosok átkelése az utcában biztonságos legyen, harmincas sebességkorlátozó táblákat tesznek ki az átjárók közelében. Az egyik lakó szerint az átvezetéseknél zebrákra lenne szükség. A szakember azt válaszolta: ehhez forgalomszámlálási adatok kellenek.

A járdaépítés apropóján, de a közlekedésbiztonságot féltve többen is jelezték a lakók közül: az utcában nem ritka, hogy száz kilométer per órás sebességgel száguldoznak az autósok. Bár a teherautókat kitiltották, rendszeres, hogy húsztonnás kamionok hajtanak be. A járdaépítés ezt a veszélyhelyzetet nem zárja ki. A lakók rendszeres traffipaxos mérést sürgettek a fórumon.

Egy kismama a terveket látva úgy kalkulált: ha ő az Alkotmány utcából a Petőfi utcába menne babakocsival, akkor összesen négyszer kellene átmennie az utcán. Ezt balesetveszélyesnek és kivitelezhetetlennek tartja. A tervek, úgy látja, készen vannak, így nem sok beleszólási joguk van már a lakóknak.

- A terv nem véglegesített. Mindenben lehet módosítani, ha indokolt - válaszolta Tóth Balázs polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!