Hírek

2016.07.25. 13:08

Jég is jöhet, mondjuk, mikor! – Marad a fülledt meleg, zivatarokkal

Alaposan megöntözte ma a földeket a délelőtti zápor – több hasonlóra is készülhetünk még ezen a héten. Szerdán akár jég is potyoghat.

Simán Klára

Jellegzetesen júliusi az időjárás, igazi nyár van és még szárazságra sem panaszkodhatunk a Nyugat-Dunántúlon.

Fotó: Unger Tamás

- Jelentős mennyiségű csapadék esett délelőtt, 9-10 milliméter közötti értéket mértünk az állomáson is – mondta el kérdésünkre Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Hozzátette azt is, hogy a mostani párás, fülledt, meleg idő kedvez a gombák szaporodásának: nem csak az ehetőkre kell itt gondolni, hanem az egyéb típusúakra is, amelyek ellen permetszerrel még talán nem késő védekezni a kertekben, gazdaságokban. (Pl. a paradicsomot, paprikát is megtámadhatja ilyen betegség.)

A jóslat szerint egész héten a maihoz hasonló, instabil légkörre számíthatunk: a szakember jelezte, hogy minden nap számíthatunk záporra, zivatarra – mellesleg holnap a legkevesebb rá az esély. Szerdán célszerű jégesőre is felkészülnünk, mert a térségben akkor a legnagyobb ennek a valószínűsége.

Marad viszont a nyárias hőség. Az eső ugyan kissé visszahúzta a hőmérsékletet, de 14 óra körül így is 23 fokot mérhettünk Szombathelyen. Ugyanekkor a páratartalom igen magas, 80 százalékos volt, bár délben még ennél is magasabb, 90 százalékos értéket mutattak a műszerek. Marad a meleg: napközben 27-30 fokot ígér a jelenlegi légköri helyzet, de éjjel is alig hűl le a levegő 17-20 fokig.

Egyébként a mai zuhét majdnem megúsztuk: a kelet felől érkező csapadékzóna először úgy nézett ki, hogy elvonul a Balaton felé, aztán visszanyúlt a Kőszeg-Szombathely-Sopron vonalig – így tehát megöntözte a földeket... Pétervári Tibor elmondta, hogy ez az instabil légkör bizonytalan előrejelzést tesz csak lehetővé hosszú távon. Az is érdekes, hogy nem front okozza most ezeket a zivatarokat; ám az érzékenyebbek – az aktuális időjárás miatt – melegfronti tüneteket észlelhetnek. Vagyis most az emberek fáradékonyabbak, álmosabbak kissé a szokásosnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!