Hírek

2016.05.29. 08:08

Jég verte el Dél-Burgenlandot – Vas megyére is érkezhet vihar vasárnap

Körkép – Pincéket, utakat öntött el a hétvégi vihar a Vas megyével szomszédos osztrák tartomány déli felében. Összesen 150-szer vonultak a tűzoltók, a legnagyobb kárt Oberwartban okozta a vihar. Vas megyére is lecsaphat heves nyári zivatar, akár jégesővel.

Bakos Ágnes

A heves vihart néhol jégeső is kísérte – számolt be az osztrák közszolgálati média. Sok települést érintett a zivatar, de leginkább Oberwartot, ahol utcákat, pincéket, garázsokat árasztott el a víz. Volt, akik a házaikban rekedtek a víz miatt, de személyi sérülés nem történt.

Óriási károkat okozott a jégeső és a heves vihar a földeken: a kukorica-, a repce- és a szójaföldekről is jelentettek jégkárt.

Fotók: oberwarti tűzoltóság

Az egyik osztrák biztosítótársaság összesítése szerint a dél-burgenlandi viharkárok meghaladhatják az 500 ezer eurót.

Vas megyébe is érkezhet jégeső: elsőfokú meteorológiai figyelmeztetést adott ki vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Heves zivatar jöhet károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében. A felhőszakadás intenzív záporaiból, zivataraiból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Nem front okozza a zivatarokat, hanem maga a nyárias meleg, a légkör mozgása - magyarázta Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Május utolsó és június első napjaiban is jellemző lesz a zivatar, így további figyelmeztetések és riasztások valószínűek. Vas megyében délutánonként, esténként csaphat le elsősorban heves eső – vasárnap is.

Térkép: met.hu

A nyári zivatarok sajátja a lokalitás: kis helyen, nem pedig kiterjedt területen hullik nagy mennyiségű csapadék. Ezért alakulhatott úgy, hogy a dél-burgenlandi jégverésből Vas megye kimaradt, pedig csak néhány kilométer van a két terület között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!