Hírek

2016.06.25. 16:43

Jég vethet véget a hőségnek - Másodfokú riasztás az Őrségben

Körkép – Már nem csak figyelmeztetés, hanem meteorológiai riasztás is érvényes Vas megyére. A megye déli részén másodfokú a riasztás: a legnagyobb eséllyel Körmendet, Őriszentpétert és Szentgotthárdot érheti jégeső.

Bakos Ágnes

Másodfokú, narancssárga jelű figyelmeztetést adott ki szombat délután Vas megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható heves zivatar miatt. Az idei zivatarszezonban erre még nem volt példa, csak elsőfokú figyelmeztetésre.

Felhőszakadás érkezhet intenzív záporokból, zivatarokból, vagyis rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat – emiatt elsőfokú a figyelmeztetés.

Ilyen volt a (közvetlen) vihar előtti csend Szombathelyen a legutóbbi zivatarban. illusztráció: Bakos Ágnes

A hőség a harmadik ok a szombat délutáni figyelmeztető előrejelzésre: a napi középhőmérséklet 25 °C felett valószínű.

31,8 °C volt (eddig) a szombati maximum hőmérséklet Szombathelyen, a június 25-i minimum érték pedig 19,8 °C – ez 25,8 °C-os napi középérték. Szombat délután már látszódtak Szombathelyről lassan fejlődő zivatarok, legalábbis azok nagy magasságú, úgynevezett üllős részei – jelentette Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Riasztást adott ki az OMSZ: a körmendi és a szentgotthárdi járásra másodfokú, a szombathelyi, a kőszegi, a sárvári, a celldömölki és a vasvári járásra elsőfokú riasztás érvényes. A meteorológiai szolgálat jelentése szerint éjjel és vasárnap napközben a nyugat felől közeledő hidegfront előtt, majd a fronton több hullámban alakulnak ki zivatarok.

60-85 kilométer per órás szél kíséretében két-három centiméteres jégeső érkezhet, kiadós mennyiségű csapadékkal – erre készülhetünk már szombat este is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!