Hírek

2014.10.01. 12:05

Jelen és múlt, időseket köszöntöttek

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben az idősek napjává nyilvánította október elsejét. Ez alkalom arra, hogy fejet hajtsunk az idősebb generáció előtt, megköszönjük eddigi munkájukat - hangzott el a szombathelyi ünnepségen.

Minden harmadik szombathelyi 60 év feletti. Az idősek egyre jelentősebb részét képezik a társadalomnak, tapasztalataik hasznosak lehetnek a fiatalabb generációk számára. Ez a nap lehetőséget nyújt arra, hogy ráirányuljon a figyelem az időskorúak problémáira, és megköszönjük mindazt, amit a társadalomért tettek.

A szombathelyi és a Vas Megyei Idősügyi Tanács, valamint a nyugdíjas szövetségek szervezésében ünnepséget tartottak a Savaria Filmszínházban. Megtelt a nézőtér idősekkel. Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntőbeszédében arra kérte az időseket, hogy fogják kézen unokáikat, és meséljék el nekik a múlt küzdelmeit, a családjuk történetét. Adják át tapasztalataikat, tudásukat, hiszen ez a küldetésük, feladatuk - tette hozzá.

Első sorban balról jobbra: Szakály Margit, Horváth Józsefné, Rózsa Károlyné, Németh Gyuláné, Mészáros Róbertné hátsó sor balról jobbra: Semmicky Béla,Ilauszki Tiborné, Fehér Csabáné díjazottak.

Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke szerint a rengeteg világnap közül az időseké az egyik legfontosabb, mert ez alkalmat ad arra, hogy fejet hajtsunk a szépkorúak előtt. Ők azok, akik keményen dolgoztak értünk, nélkülük nem lehetnénk itt - fogalmazott. Kovács Ferenc egyúttal elköszönt a hallgatóságtól. Mint mondta, politikai pályafutása néhány nap múlva véget ér, ez volt az egyik utolsó nyilvános esemény, amelyen részt vett.

Dr. Puskás Tivadar polgármester az ünnepségen hangsúlyozta, Szombathely különböző programokkal támogatja az időseket (Fotó: Médiaközpont)

A jelenlévők mind megtették, amit a család, a társadalom elvárt tőlük, és a megérdemelt pihenés éveit töltik - emelte ki dr. Puskás Tivadar polgármester. Örömteli, hogy az orvostudománynak köszönhetően a minőségi élet kitolódni látszik, egyre hosszabb ideig élvezhetjük az idősek társaságát - fűzte hozzá. Szerinte az a társadalom tudott emberi és hosszan tartó lenni, amelyik megbecsülte korosodó tagjait. A polgármester bejelentette: Szombathely elnyerte az "Idősbarát Önkormányzat" megtisztelő címet, az elismerést Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át kedden Budapesten. Ez is jelzi, hogy Szombathely sokat tesz az idős korosztályért. Példaként említette a házi segítségnyújtás rendszerét, az Aktív időskor programsorozatot, és a 80 év felettiek támogatását.

Elismeréseket vehettek át mindazok, akik sokat tettek az idősekért. Díjazták a répcelaki, szentgotthárdi, vépi és pornóapáti idősklubok vezetőit, valamint a Szenior Színpad vezetőjét. A köszöntőket versekkel, dalokkal, bábjátékkal színesített ünnepi műsor követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!