Hírek

2016.02.03. 17:16

Jelmezbe bújt a szerkesztőség - mutatjuk, ki minek öltözött

Szombathely - A jelmezláz minket is elkapott: több száz maskara közül öltöttük magunkra azt, amelyikben éppen a legjobban éreztük magunkat. Megmutatjuk, mi lett belőlünk a farsang szellemében.

Simán Klára

- Mindenkinek van egy karaktere, akkor érzi jól magát a jelmezben, ha olyat ajánlok neki, ami ehhez passzol - árulta el a titkot Zsoldos Mónika, az egyik szombathelyi jelmezkölcsönző tulajdonosa, aki rutinosan, néhány percen belül a kezünkbe nyomott egy-egy kosztümöt, amelybe gyerekes izgalommal bújtunk bele. A stylist végzettségű hölgyet az évek rutinja is segítette abban, hogy mit kínáljon: rajz szakos tanárként végzett, majd évekig ruhatervezőként dolgozott. Már évek óta a jelmezek világában éli ki kreativitását: a jelmezek nagy többségét ő tervezi, gyakran saját maga is varrja meg. Egyedi készítésű kosztümjei is vannak, szereti a kihívásokat. Legutóbb egy kőszegi csapatnak készített ősmagyar ruhákat, szőrmés süvegeket, csizmákat is varrt hozzájuk. Extra kérésként a Hófehérke jelmezhez is készített hét törpe maskarát ebben az évben egy nyolctagú baráti csoportnak. (Hófehérkéje a Vas Népének is lett!)

- Az aktuális mozifilmek is befolyásolják a kéréseket: Star Wars-szereplő ruhát kér a gyerekek és felnőttek többsége - mondta el a stylist. Közben láttuk, hogy „az erő velünk van"; egyik kollégánk már rányúlt a fénykardra, egy másik pedig a sötét lovag sisakjára. Zsoldos Mónika hangsúlyozta, hogy a Disney-rajzfilmek mindig megihletik a gyerekeket, a felnőttek a Kill Billt is kedvelik. Hozzátette, hogy akkor elég nagy bajban van, amikor nem látta az adott filmet. - A kelléktől sok minden függ - árulta el a szakember. Ennek köszönhetően több száz jelmez(variáció) között tobzódtunk. Megtudtuk azt is, hogy például egy jedi gyermekjelmez elkészítéséhez egy éjszaka is elég, ám van olyan ruha, amelynek elkészítéséhez több hét szükséges.

Jelmezekre azonban nem csak farsangkor van igény. Keresik a kellékeket a március 15-ei eseményekre is, igényelnek mentéket, huszáros öltözeteket, de igényesebb iskolai rendezvényekre, színdarabokhoz is. Koszorúslányok is választanak innét ruhát, de szülinapi partikhoz, szüretre, bajor fellépésekhez is talál mindenki megfelelőt, csakúgy, mint a Mikuláshoz, Halloween-bulihoz. Amikor a lényeg: kicsit többnek vagy legalább másnak lenni, mint a hétköznapokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!