Hírek

2017.02.19. 17:07

Jelmezben ropták a fúvósok

Kőszeg - A negyedszázados múltra visszatekintő fúvósbálon idén is jelmezben mulattak a kőszegi zenészek. A bevételt a csapat nyári turnéjára fordítják.

Turbók Attila

Az autóból kiszállva egy bohócba botlottunk, amott két marcona hadfi állt az ajtó előtt, de találkoztunk méhekkel, lepkékkel és még igencsak sokféle jelmezbe bújt zenésszel. E színes sokadalom nem véletlenül jelent meg a hétvégi estében, Kőszeg Város Fúvószenekara szombaton tartotta jubileumi, 25. bálját.

Bakos György, a zenekar elnöke a Vas Népének elmondta: a negyed évszázados jubileumból immár két évtizede szokás, hogy a fúvósok báljára csakis jelmezben léphetnek be a tagok és a vendégek.

A zord külső, mulatós belsőt takar, a zenészek hajnalig báloztak
Fotó: Szendi Péter


- Minden hagyomány mellett természetesen vannak, akik „civilben” érkeznek a rendezvényünkre, ám ők sem „ússzák meg” az estét, nálunk a bálon mindenkinek dolgozni kell, aki nem öltözik be, így a civilek közül kerülnek ki többek között a zsűri tagjai - mondta a fúvósok elnöke. Bakos György hozzátette: a jelmezes bálozás mellett még egy hagyománya van a zenészbálnak, mégpedig a retro hangulat, a retro zene.

- Rendezvényünk népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a kezdés előtt egy hónappal kifogytunk a belépőkből - jelentette ki Bakos György. A jegyekről szólva hangoztatta: a kőszegi fúvós bál teljes bevételét - a vendéglátásból adódóakat is - kizárólag a fúvószenekar támogatására fordítják.

Vajon mi van a dobozban? Barbie babából sem volt hiány a hétvégén a Balog iskola csarnokában
Fotó: Szendi Péter

- Támogatásra pedig - főleg ebben az évben - igencsak szükségünk van. A nyári hónapokban kezdődik Kőszeg Város Fúvószenekarának „hosszú menetelése” - mondta az elnök. E hosszú zenei program alapját a tavalyi, 150 éves évforduló adta, amikor a kőszegiek csaknem ezer zenészt láttak vendégül szerte az országból és a határokon túlról is.

Minden látszat ellenére ők a kőszegi fúvósok. Szombaton ismét a retro volt a vezérfonal
Fotó: Szendi Péter

- Most ezen csoportok visszahívását teljesítjük, nyáron a fővárosba, Szlovákiába és Karintiába készülünk - sorolta Bakos György. Ehhez még azt is hozzátette: 2018-ban pedig tiroli, német, cseh, svájci és lengyel vendégszereplésre készülnek.

A kőszegi fúvósoknak természetesen nem csak a bálozásban vannak hagyományaik, az említett 150 éves jubileum komoly kezdeteket takar. Nádasdy Tamás gróf Kőszegen 1715-ben alapítványt tett a városi toronyőrök szervezésére, feladatukká téve a templomi zenélést. Amikor házának ablakából kitekintett a város déli kaputornyára, joggal hiányolta, hogy az ősi királyi városban nem hangzik fel a toronyzene. Az utóbbi 150 évben erre a hiányra nem panaszkodhatnak a kőszegiek, a fúvósok napjainkra a város egyik ikonjává váltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!