Hírek

2016.02.08. 15:02

Jelzett az érzékelő, de nem volt a lakásban szén-monoxid – vagy mégis?

Egy szombathelyi lakásban szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő február 5-én este. A tulajdonos értesítette a tűzoltókat, majd átszellőztette a lakást.

A kiérkező tűzoltók méréseket végeztek, azonban műszerek a szellőztetés miatt már nem mutatták ki a mérgező gáz jelenlétét. A helyszín alaposabb ellenőrzése azonban más eredményt hozott.

A tűzoltók átvizsgálták a lakást, és megállapították, hogy nem a vízmelegítő készülékben, és nem is az érzékelőben volt a hiba. Kiderült ugyanis, hogy az átfolyós gázüzemű vízmelegítő mellett egy konyhai páraelszívó is volt a lakásban, ezek egyidejű működése során pedig már egyértelműen veszélyes mennyiségben volt kimutatható a szén-monoxid jelenléte.

A lakásban új, jól záródó műanyag nyílászárók vannak, résszellőző azonban nincs rajtuk, ennek hiányában a páraelszívó működése közben elszívta a levegőt, és szén-monoxid-gáz keletkezett. Az érzékelő jelzésének köszönhetően senkinek nem esett baja.

A nyílt lánggal működő fűtő- és vízmelegítő eszközök a szoba levegőjét használják a működésük során. Ha nem áll elegendő levegő ezen berendezések rendelkezésre, tökéletlen égés alakul ki és másodpercek alatt halálos mennyiségű szén-monoxid dúsul fel a szobában.

Az egy lakásban lévő épületgépészeti berendezéseket együttesen, rendszerként kell kezelni, nem pedig egymástól független fűtő-, főző-, melegítő eszközökként. Az egyik akadályozhatja ugyanis a másik levegő utánpótlását, együttes üzemeltetésük pedig halálos gázkoncentráció kialakulásához is vezethet.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is arra kéri az állampolgárokat, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a rendszeres szellőztetésre, biztosítsák a lakásban a levegőáramlást, az oxigén-utánpótlást! Meghatározott időközönként ellenőriztessék szakemberrel a tüzelő- és fűtőberendezéseket, illetve lehetőség szerint szereljenek fel egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő készüléket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!