Hírek

2014.03.02. 10:45

Disznóságok ünnepe a Szabó Tanyán

Szarvaskend - Disznóvágással, rönkhúzással, néptánccal, népzenével zajlott szombaton a II. Gasztronómaiai Fesztivál a Szabó Tanyán a Natur Kulinárium program keretében.

Merklin Tímea

A böllérversenyre harmincöt csapat jelentkezett, húsz jelentkezését tudták elfogadni azzal együtt, hogy a tavalyihoz képest megnövelték a fesztivál területét. Minden csapat nagyon készült, vidékének jellegzetes tárgyait, termékeit is hozta, hogy sátrát színesítse, karakterét megmutassa. Voltak, akik arra is adtak, hogy szép edényekből, gusztusosan tálaljanak, visszaköszöntek az őrségi edények.

- A frissen sült disznóhúsnál nincs zamatosabb - nyilatkozta Kovács Ferenc megyei elnök a zsűri elnökeként, és mégis: most választani kellett húsz csapat húszféleképpen elkészített finomságaiból. 1. lett Lukácsháza, 2. Döröske, 3. Szarvaskend.

A csapatszellem kiváló volt minden sátornál, a települések legjobbjaikat delegálták a versenyre (Fotó: Szendi Péter)

Fesztiválnyitójában V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a hagyomány éltetéséről beszélt, a disznóvágásról, mint családi eseményről és ünnepről. Hangulatfokozó beszédében a nép tudományából is idézett, például: levágása előtt jól meg kell kergetni a disznót, hogy porhanyós legyen a húsa , a pörzsöléstől el kell küldeni a várandós anyákat, nehogy szőrös legyen a gyerek . A jó ebédhez inni is kell még egy kicsit, még egyet, meg még egyet is .

A fesztivál vendége volt Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke, aki elmondta: a számvevőkszék új stílust vett fel az új törvénynek megfelelően: nem az a céljuk, hogy hibákat keressenek, hanem, hogy abban segítsenek, hogy minden ember tudja meg, a befizetett adóforintokat mire költötték el. Mi az emberek mellett állunk, mi Önöket kívánjuk szolgálni mondta. Kovács Ferenc megyei elnök arról beszélt, hogy tavaly Stájerország és Vas megye összefogásával jött létre a Natur-Kulinárium program, így komoly forrásokat nyertek a rendezvényre. Így másodszor valósulhatott meg ez a fesztivál Szarvaskenden, Szarvas József tanyáján, amely a böllér szakma fennmaradását szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!