Hírek

2015.07.04. 20:29

Jó helyzetben a vasi gazdák

Seprik már a termelők a raktárakat, magtárakat. Folyamatos a fertőtlenítés, készítik a kombájnokat a nyári feladatokra, gépeket kell javítani, és nem mellesleg az értékesítés megalapozása, az árak figyelemmel kísérése, a tolakodó, agresszív, sokszor bizonytalan hátterű vevők helyretétele nem kis feladat gazdáink számára.

Dr. Márkus Antal

Raktár és magtár kapacitásunk Vas megyében a 2000. évi 400 ezer tonnáról mára félmillió tonna fölé emelkedett, így a még esetlegesen készleten lévő termények mellett sem lehet gond a tárolással. Ez azért pozitív hír, mivel gazdáink többsége nincs rákényszerülve, hogy kombájn alól értékesítsen, ki tudják várni a jelenleg alacsonyabb árak emelkedését, valamint a minőség is javul a helyes tárolás során.

Megyénkben idén közel 75 ezer hektár vár betakarításra július-augusztusban. Ebből 60 ezer hektár a gabona, 15 ezer hektár az olajos növény, zömében repce. Ez a feladat valamivel kevesebb, mint a tavalyi, és ennek fő oka a repceterület egy részének kényszerű kiszántása, valamint az, hogy az előző évi őszi, csapadékos időjárás miatt nem tudták teljes mértékben bevetni a tervezett területeket.

Összességében még mindig elmondhatjuk, hogy Vas megye termelői jobb helyzetben vannak az országos átlagnál, mivel az év folyamán semminemű olyan természeti katasztrófa nem érte földjeinket, amelyet más megyékben el kellett szenvedni. A csapadék nálunk is összességében kevesebb a vártnál és a sokéves megszokott mennyiségnél, de amikor nagyon kellett, mindig csurrant-cseppent valami, megmentve növényeinket a drasztikus száradástól. Egyes területeinken pedig szinte postán és pontosan érkezett a csapadék: ezért látunk igen szépen fejlődő, haragoszöld kukorica- és napraforgótáblákat is.

Az országos média már harsogja a várható jó eredményeket, főleg ami a minőséget illeti, de úgy gondolom, hogy várjuk meg a hurráhangulattal az aratás végét és az objektív minősítések eredményeit.

A termelők többsége nincs rákényszerülve, hogy kombájn alól értékesítsen, ki tudják várni a jelenlegi alacsonyabb árak emelkedését. Fotó: Unger Tamás

Az őszi árpa vágását már több területen elkezdték, és ahogy a többi növény érését tekintem, idén nem várható olyan nagy intervallum a betakarítási idők között, mint az előző években, jobbára együtt érik minden termék. Gyakorlat volt, hogy több termelő is csupán azért vetett őszi árpát, hogy aratásával kipróbálja, beüzemelje kombájnjait, és a repcére, búzára tökéletesen működjenek. A betakarítási sorrenddel is lehet a mai technológiák mellett és segítségével úgy élni, ami néhány éve még elképzelhetetlen volt. Árpa után a repce következett az érési sorrend szerint, majd teljes erővel a búza és a többi gabonaféle.

Ma már a repcét olyan, a becők felnyílását és a magok kipergését megakadályozó anyaggal lehet kezelni, hogy aratása átkerülhet a búza utáni időszakra, tehát a búza minősége nem romlik a repce aratásának elhúzódása miatti esetleges káros éghajlati hatások következtében.

Az aratás menete bizonyos kellemetlenségekkel jár az utakon autós társainknak is. Kérem őket, hogy nagy türelemmel viszonyuljanak az előttük ballagó, gabonát szállító vontatókkal, a területre igyekvő és visszatérő kombájnokkal, azok vezetőivel szemben. Nem csak magukért, de értünk is dolgoznak, kenyerünket próbálják legjobb tudásuk szerint lehozni a mezőről. Az ilyenkor sajnos szokásos egyezményes karjelzések helyett a türelem és az előzékenység legyen osztályrészünk, ezzel is segítsük a munka mielőbbi optimális idejű elvégzését. Így bizton időben magtárba kerülhet a mindennapi kenyerünk fő alkotórésze az élet , a búza!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!