Hírek

2015.07.23. 18:36

Jó hír a Szombathelyre jelentkezőknek – kevés pontszámmal is lehetnek egyetemisták

Szombathely - A megyében is több ezren várták izgatottan, hogy napvilágra kerüljenek a felsőoktatási ponthatárok. A Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi képzéseinek ponthatárai nem verték az eget, az osztatlan tanárképzések közül sok el sem indul.

Bajdó Bettina

Nem sokkal nyolc óra után már lehetett böngészni az e-felvételi rendszerben, hogy kit hova vettek fel szeptembertől. A legtöbb diák idén is a gazdálkodási és menedzsment, a gépészmérnöki, a mérnökinformatikus, valamint a kereskedelmi és marketing alapszakot jelölte meg. Több szak esetén már előre meghatározták a pontszámokat az államilag finanszírozott képzésre. 465 pontos határt állapítottak meg az alkalmazott közgazdaságtan, a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés, a nemzetközi tanulmányok szakon.

Tavaly a szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetem nappali tagozatos képzésein mind az összes, mind az elsőhelyes jelentkezések esetében a sporttudományi képzések, a tanító, a műszaki menedzser alapszakok voltak a legnépszerűbbek. A levelező tagozaton is az elsőhelyes jelentkezések száma a tanári szakon volt a legmagasabb.

Idén a Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar képzései közül sok el sem indul. A legtöbb pont, 430 szlavisztika (szlovén) alapszakra való bejutáshoz szükséges. A tavalyi évben szlavisztika (orosz) alapszakra 370 pont kellett, idén lejjebb vitték a ponthatárt, egészen 348-ig. Idén 370 pont kell ahhoz, hogy valakit felvegyenek képi ábrázolás alapszakra, tavaly többet vártak ennél, egészen pontosan 396 pontot. A tavalyi évben indult még informatikus könyvtáros szak, idén ez alapképzésben, nappali tagozaton nem indul. A tavalyi évben is népszerű rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakra idén, államilag támogatott képzésben 312 pont kell. Sportszervezői szakhoz pedig 310. Idén úgy tűnik, hogy az osztatlan tanári képzések közül nagyon sok nem indul el. A ponthatárok itt elég tágak, be lehet jutni 312 ponttal is, de van, főként a nyelvtanári szakoknál, ahová közel 400 pont kell.

Mesterképzéseknél alacsony a ponthatár, egy öt féléves angoltanári képzéshez mindössze 70 pont kell. A költségtérítésesekre még ennél is kevesebb, átlagosan 50 pont.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi Karán nem szálltak el a ponthatárokkal. A legmagasabb pontszám, 340 a fizika szakra való bejutáshoz szükséges. A sokak által érdekelt gépészmérnöki képzésre 299 ponttal lehet bekerülni. Ha valaki műszaki menedzser szeretne lenni, annak 287 pontot kellett legalább összegyűjtenie.

A ponthatárokról részletesebben itt olvashat.

A Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi karainak képviselői a felvételi eredményeikről, a jelentkezési trendekről, az aktualitásokról majd jövő hét kedden tartanak sajtótájékoztatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!