Hírek

2014.09.16. 16:00

Jó szüretelő és almaszedő idő lesz a hétvégén

Szombathely - Ha indián nyár nem is lesz, de szombatig nem várható csapadék. Hétvégén 23-25 Celsius fok is lehet, záporokkal, lokális zivatarokkal.

Bajdó Bettina

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológia Szolgálat szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy szeptemberben is 100 milliméter fölötti csapadékot mért eddig. Egymás után tehát ez a harmadik 100 milliméter fölötti hónap, a főállomáson eddig egészen pontosan 108 milliméternyi eső esett fél hónap alatt.

-  A sokéves szeptemberi havi átlagérték egyébként 56 milliméter körül van itt a térségben - folytatta az észlelő. - Vannak olyan körzetek is, ahol fél hónap 200 milliméter közeli extrém csapadékot produkált az időjárás, szóval nem véletlenek az áradások a nyári és a kora őszi időszak alatt. Egész évben egyébként csak a márciust és a júniust lehetett szárazabbnak mondani az átlagostól. Viszont júniusban 20 -a után megjött a csapadék, és a hónap során mért 49 milliméternyiből 10 nap alatt 46 milliméter esett le, tehát onnantól datálódik a csapadékos periódus.

Kulcsár Zsófiával kedd délután futottunk össze a szombathelyi Fő téren. Élvezettel nézte a langyos naplementét. Kötött poncsójában és micisapkájában igazi őszies hangulatot idézett (Fotó: Zergi Borbála)

Pétervári Tibor hozzátette: 355 milliméter volt a nyári csapadék, és ehhez hozzáadódott ez a nagy szeptemberi érték. Az éves csapadékok is 700 milliméter fölött vannak zömében, sőt már 800 fölött is a megszokott eloszlásban megyén belül. Ebből, ha nem jön egy másik véglet, tehát egy száraz három hónap az év zárásaként, akkor igen jelentős éves csapadékösszeg is kikerekedhet. Hivatalosan a szombathelyi mérőhelyen 1965 -ben volt 800 milliméter fölött az éves csapadékmennyiség.

- Egyelőre egyértelműen javul az idő - jósolta az észlelő. - Ha nem is indián nyár lesz, hiszen az kicsit később,  az októberi időszak stabil anticiklonjainak az időjárására jellemző, a viszonylag hűvös hajnalok, reggelek után kellemes napokkal, ökörnyállal, őszi idillel. Jó szüretelő és almaszedő idővel. Szombatig nem várható csapadék. Szombattól hétfőig délutáni záporok, lokális zivatarok nem zárhatóak ki, de kellemes 23-25 fokos hőmérséklet várható a reggeli ködök feloszlását követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!