Hírek

2015.05.16. 08:07

Új eljárások a daganatos betegek ellátásában

Szombathely - A Humán Civil Házban szombaton az Együtt Egymásért Eséllyel az Életért Egyesület előadást szervezett a Regionális Onkológiai Centrum fejlesztéséről a Markusovszky Kórházban. Dr. Csejtei András osztályvezető főorvos egy olyan technológiáról beszélt, mely nagy előrelépés a daganatos betegek kezelésében: a célzott, nagy energiájú sugárzás a hónapokig tartó kezeléseket pár alkalomra csökkentheti.

Bajdó Bettina

Az Együtt Egymásért Eséllyel az Életért Egyesület 2000-ben alakult meg, a szervezet a daganatos betegek érdekvédelmére jött létre. Az elmúlt 15 év során igazi családdá nőtte ki magát. Az előadáson is családias volt a hangulat, pedig olyan témát boncolgattak, melyek sok helyütt tabunak számítanak. Vagy csak ritkán és keveset beszélnek róla. Pedig nincs olyan, aki ne találkozna a hétköznapokban a daganatos betegségek problémájával. Ha nem a családban, akkor az ismerettségi körben biztosan akad olyan, aki éppen küzd a betegséggel vagy akit éppen leküzdött a betegség. A rákkal kapcsolatban volt szó végső stádiumról, halálról, amputációról, valamint a hospice ház hiányáról és létének fontosságáról. Dr. Csejtei András, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház onkológiai centrumának osztályvezető főorvosa is azt hangsúlyozta, hogy örömteli alkalommal jöttek össze, hiszen nem a betegség rossz oldalára tekintenek, hanem olyan dolgokról számolhat be, amelyek ritkán következnek be egy vidéki kórház életében. Főleg azokban az időkben, amikor kórházakat zárnak be, struktúrát alakítanak át, dolgozókat bocsátanak el, valamit működőképes egységeket számolnak fel.

Nemcsak az onkológia eszközparkja lesz fejlettebb, nemrég készült el a Markusovszky kórház új belgyógyászati tömbje
Fotó: Cseh Gábor

- Az onkológiai ellátás elmúlt 15 éve igazi sikertörténet a Markusovszky kórházban – mondta az osztályvezető főorvos. – Óriási fejlődésen ment keresztül ennyi idő alatt a centrum, háromszor újultunk meg. Ennek köszönhetően az onkológiai ellátásban országos szinten is nagyon előkelő helyen állunk, a legjobb ötben benne vagyunk. Egy 100 százalékos uniós pályázatnak köszönhetően 1,3 milliárd forintból most újból megújulhat az eszközparkunk. Így pedig már a nemzetközi elvárásoknak is megfelel a kórház, az új gépek által felkapaszkodhatunk egy átlag európai színvonalra. Bízom benne, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően, bár lehet, hogy ez kicsit morbidul hangzik, de semmivel sem lesz rosszabb Szombathelyen daganatos betegnek lenni, mint az ország más részén. Megtudhattuk az elkeserítő adatokat is: Magyarország világelső a daganatok okozta halálozásban. Olyan ráktípusok törnek előre, melyek a világ nagy részén már régen visszaszorulóban vannak. 2006 és 2011 között 15 százalékkal emelkedett a daganatos betegek száma. A nőknél a tüdőrák például vezető halálokok között van, megközelíti a férfiaknál diagnosztizált betegségek számát. Ha a tendencia folytatódik, akkor meg is előzi. Más országokban ez inkább a férfiaknál jellemző daganatos megbetegedés.

- Az eszközparkja fejlett a kórháznak, van egy nagyon modern mr-készülékünk is – folytatta a főorvos. – Csak az a baj, hogy az igény minden szakmában nő a készülék használatára, ezt szinte lehetetlen összeegyeztetni. Mert ki dönti el, hogy a derékfájós, sérvgyanús beteg élvezzen előnyt, akit ha megoperálnak évtizedeket is élhet vagy a daganatos, akinek talán három hónapja sincs hátra? Nem lehet igazságot tenni. Több szakemberre lenne szükség. Nálunk onkológiai teamek dolgoznak, egy betegnél el kell dönteni, hogy mit, hogyan és mikor adunk neki. Nagyon fontos az időzítés, mert ha elment a hajó, akkor vége. Ha az onkológiai betegek eljutnak az út végére, egyáltalán nincs megoldva az ellátásuk. Én nem vehetem fel őket az osztályra, nincs a haldokláshoz kód utalva, ami alapján pénzt kapna utánuk a kórház. Nem fektethetem őket az ágyra. Nagyon nagy szükség lenne éppen ezért a Hospice-házra.

Dr. Csejtei András beszélt egy előadáson a legújabb technológiákról és a kórházi fejlesztésekről a rákos betegek kezelése kapcsán 
Fotó: Unger Tamás

Dr. Csejtei András elmondta, hogy a kemoterápia visszaszorulóban van, helyette a molekulárpatológia nyer teret. Sejtből és DNS-ből tudják kimutatni a genetikai hibát. Eddig Pestre kellett küldeni a mintákat, hónapokat kellett várni az eredményre. Most azonban egy 42 milliós fejlesztésnek köszönhetően helyben végzik el a genetikai vizsgálatokat. A rendszer már működik, az első öt betegnél ki is próbálták, azonnal megvolt az eredmény, ami pedig a kezelés hatékonyságát nagyban elősegíti. A legnagyobb fejlesztés azonban a 946 millió forintos sugárterápiás eszközbeszerzés, melyhez a kórház több mint 80 millió forintot is tett, hogy a legmodernebb gép kerülhessen ide.- Ez a gép szinte milliméternyi pontos a besugárzásnál – emelte ki az osztályvezető.

– Kevésbé rombolja az ép szöveteket, mint a külső besugárzás. Ez ma a sugárterápia egyik csúcsa. Május végén érkezik a gép hozzánk, ez nem a jövő, hanem a jelen. Hihetetlen pontossággal dolgozik, így óriási energiával tudjuk a daganatot sugározni, elpusztítani, miközben körülötte épek maradnak a sejtek. Régen, a külső besugárzásnak kemény mellékhatásai voltak, mint a fekélyek, a hegek, az amputáció. Ezek pedig megkérdőjelezték a kezelés értelmét is. Korábban hónapokig is eltartott a kezelés, most ezt pár alkalomba be tudjuk sűríteni. Az új gép rendkívül gyorsan dolgozik, így több beteget tudunk majd ellátni, rövidülhetnek a várólisták. Ct-vel és röntgennel is fel van szerelve, így azonnali képet kapunk a daganatról, a beteg helyzetről. Ahhoz, hogy a gépet elhelyezzük, 140 millió forintból át kell alakítanunk az onkológia legalsó szintjét. A munka már folyik, reméljük, hogy ennek köszönhetően az ellátás struktúrája is korszerűsödik. Ez a gép pedig a fiatal orvosokat is ösztönözheti arra, hogy ide jöjjenek, itt maradjanak, hiszen kutatási munkájuk alapja lehet, ami a szakmai előrelépés kapuja. Másrészt, ha a rákos betegek azt látják, hogy itt jó ellátást kapnak, az más szakmákra nézve is jó, húzza őket magával. Szombathely erőssége az onkológiai és kardiológiai ellátás, ezek országosan is jó hírűek.

A haldoklásnak nincs kódja

Nehéz téma a daganatos betegek kezelése. Az embernek összeszorul a torka és a szíve a szó hallatán, hiszen ma már szinte nincs olyan ember az országban, aki valakijét, aki fontos volt számára, ne emiatt a betegség miatt veszítette volna el. Nagy szükség lenne egy Hospice-házra itt Szombathelyen, mert ahogy a főorvos is mondta, a haldoklásnak nincsen kódja. Ahhoz pedig, hogy emberi méltóságot megőrizve, a szerettek között lehessen elbúcsúzni ettől a világtól, igenis kell egy ház. Egy ház, melyben egymást kezét fogva méltó módon lehet távozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!