Hírek

2017.02.25. 23:05

Jobban ízlett, amit Ausztriából hoztunk

A multik más minőségű termékeket kínálnak a nyugati és a kelet-európai országokban. Ez volt az elmúlt hét bombahíre, és így a határ szélén le is teszteltük, mit jelent mindez. Heti hírösszefoglalónk.

Kerekes Béla

Utánajártunk, hogy tényleg ízletesebbek-e az osztrák termékek. Másfél hete pattant ki a hír: a hazai hatósági vizsgálatok eredményei is alátámasztják - már nem csak szóbeszéd -, hogy a multinacionális élelmiszergyártók eltérő minőségű termékeket terítenek a nyugat- és a kelet-európai boltokban. 24-féle készítményt vizsgált meg és hasonlított össze az osztrák üzletekben kapható megfelelőikkel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Szép Szilvia, lapunk terjesztési munkatársa szívesen eszik nápolyit a kávé után. Ragaszkodik a kedvenc márkájához, és mindig itthon szerzi be. Ő is tesztelte az osztrák verziót

Saját tapasztalatot is szereztünk, kóstolással. Az epres joghurtok külsőre teljesen megegyezőnek tűntek, az alapcsomagolás 3,8 százalékos zsírtartalmat jelzett mind a magyar, mind az osztrák változatnál. A magyar doboz tetejére ragasztott kiegészítő címkén már csak 3,2 százalékos zsírtartalmat tüntettek fel.

A villamos emlékét az 1-es számú kocsi őrzi a Smidt Múzeum kertjében. Kedvünkért dr. Kalocsai Péter második évfolyamos tanítványai is körbeállták az eredetileg benzinmotorral működő öreg villamost. A képen balról jobbra: Lelkes Ákos, Kovács Zoltán, Rénes András, Kettinger Gergő, dr. Kalocsai Péter főiskolai docens, dr. Balázsy Péter megyei jegyző és Bukits Viktória

A gyümölcstartalomban nem volt különbség, a színben és az ízben annál inkább. A kinti termék íze teltebb volt, jobban emlékeztetett a valódi gyümölcsére, állagra krémesebb volt, színre sötétebb rózsaszínű. A magyar polcról származó színtelenebb és hígabb. A mogyorókrémes nápolyinál viszont nem láttunk különbséget.

A hét elején arról számoltunk be, hogy 120 évvel ezelőtt, 1897-ben indult meg a villamosközlekedés Szombathelyen, és 1974-ben, 43 évvel ezelőtt szűnt meg. Azóta a szombathelyi villamos ügye újra és újra előkerül. Leg-utóbb a 2009-es városi területrendezési koncepció kapcsán vetődött fel komolyan a villamospálya lefektetésének gondolata, ám ebből az elképzelésből végül nem lett semmi.

Kalmár Bence a Kanizsai Dorottya Gimnázium végzős tanulója. A szüleitől kap zsebpénzt, de vállal munkát is, hogy legyen miből fedeznie kiadásait. Az ennivalót többször az iskolai büfében szerzi be

Úgy három héttel ezelőtt dr. Balázsy Péter megyei jegyző mint a Vas Megyéért Egyesület elnöke és még inkább mint lokálpatrióta Legyen újra villamos Szombathelyen címmel hozott létre oldalt a Facebookon, amelyet elindulása óta már csaknem hétszázan lájkoltak is.

Panyik Szilvia ingatlanokkal foglalkozó szakember megmutatta, mit adnak manapság 10,6 millióért. A lakás, ahol jártunk, egy 49 négyzetméteres Váci Mihály utcai felújítandó panel. Ugyanezért a pénzért új lakást is vehetünk, de az mindössze 33 négyzetméteres lesz

Az országos felmérés szerint átlagban ezer és 5 ezer forint között mozog a diákok havi zsebpénze. Sokan takarékoskodnak is ebből, van, aki viszont elkölti az egészet. Megnéztük, mi a helyzet Szombathelyen.

A szombathelyi diákok legtöbbet ételre és italra költenek, a középiskolások már ruhákra, szórakozásra is. A zsebpénz mellett azonban vannak pluszjövedelmek is: születésnapra, névnapra vagy más alkalomból kapott összegek. Ezt javarészt félrerakják, és valamilyen nagyobb kiadásra gyűjtenek: játékra, technikai eszközökre vagy fesztiválokra.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!