Hírek

2016.02.04. 13:57

Jöjjenek vissza az emberek a Vadására! - Kerékpáros túraútvonal köti majd össze a tavat az Őrség látványosságaival

Hegyhátszentjakab – Se nem Őrség, se nem Göcsej, két terület határán vagyunk - így mutatja be a települést Kránicz Ferenc polgármester. A legnagyobb kincsük, amelyről a megyében mindenkinek a falu neve jut eszébe, a Vadása-tó. Most azon dolgozik a község, hogy a barátságos tó ne csak a múltat, a jövőt is jelentse számukra.

Tersztyánszky Krisztina

A dimbes-dombos falu a megye talán legnagyobb közös önkormányzati hivatalához, Őriszentpéterhez tartozik már két éve. Szerencsére a helyi kirendeltséget sikerült három fővel megtartani, így a helyi lakosoknak csak ritkán kell ügyeikkel a városba utazniuk. Annak ellenére, hogy a lélekszám hosszú ideje háromszáz körül stagnál, Hegyhátszentjakab óvodát és iskolát is üzemeltet. A zalalövői általános iskola tagintézményében jelenleg csak tíz gyerek tanul, két tanulócsoportban, mégsem mond le a falu a 103 éves intézményről. A két faluból ide járó gyerekek jól érzik itt magukat, és most, hogy a KLIK átvette az üzemeltetést, az önkormányzat egy kicsit fellélegezhetett. Az óvodát viszont a falu tartja fönn, a 18 gyerek öt faluból érkezik reggelente. Munkaerőhiánnyal küzdenek: hiába írja elő a törvény, fél éve nem tudnak második óvónőt felvenni az intézménybe. Az épületre ráférne a korszerűsítés. Bár a festést megoldják önerőből, a helyiségek tisztaságával nincs gond, de ha ki tudnák cserélni a nyílászárókat, jóval gazdaságosabb lenne a fűtés.

Kránicz Ferenc polgármestertől megtudjuk: Hegyhátszentjakab kőműves településként volt ismert sokáig, de ez a jelleg mára végleg eltűnt. A szövetkezet megszűnt, a szakik kiöregedtek. Ma már alig lehet kőművest találni a faluban. Dolgozni az emberek eljárnak a településről, helyben a maga hét közmunkásával az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató.

A településről folytatott beszélgetés hamar a Vadása-tóra terelődik. Ez az itt élő emberek legnagyobb kincse. Nyáron, amikor nagy a hőség, sokan munka után is lesétálnak a közeli tóhoz egyet úszni, felfrissülni.

- Sok forrás volt a környéken, ezért a helyiek 1968-ban úgy döntöttek, tóvá duzzasztják a vizet – meséli a faluvezető. Azokban az években, amikor még nem volt a sok gyógyfürdő, wellness, hamar népszerűvé vált az erdőkkel körülvett tó, melynek sekély vize hamar felmelegszik. Nagy élet volt a parton: létesült egy üdülőszövetkezet, magánnyaralók épültek, több panzió és számos vendéglátó egység nyitotta meg kapuit. A mai napig él a legenda: a legjobb sült halat a Vadásánál lehet enni.

A konkurens fürdőhelyek megjelenésével a csendes, családias tó egy kicsit háttérbe szorult, ám a falu ebbe nem nyugszik bele.

- A fürdőt vállalkozó üzemelteti, mind ebből, mind az üdülőhelyi adóból az önkormányzat is hasznot élvez – magyarázza a polgármester. - Mindent megteszünk, hogy a tó környéke és az üdülőtelep vonzó legyen az idelátogatók számára. Közmunkásokkal rendben tartjuk a tó környékét, takarítjuk a medret – a vízminőségre nem lehet panasz. Évről évre fejlesztünk valamit: felújítjuk az öltözőkabinokat, kiépítettük a tó körüli világítást, tavaly nagy sikert aratott a két új napozóstég. Próbáltunk a szállásadók körülményein könnyíteni azzal, hogy jelentősen csökkentettük az építményadót.

Az összejövetelek helyszíne a tavaly felújított kultúrház vagy az iskola mellett épített faszerkezetes tetővel ellátott rendezvénytér. Éves szinten a legnagyobb program a falunap és a tó melletti pályán júliusban tartott pontszerző fogathajtó verseny.

- Bízunk benne, hogy az igényes környezettel, a tó csendjével és a környék nyugalmával sikerül visszacsalogatni az embereket a Vadására – összegez Kránicz Ferenc. - A tó mellett pihenők számára remek lehetőség nyílik a környék felfedezésére, kerékpáros túrákra. Ezért terveink között szerepel egy mintegy tízkilométeres túraútvonal kialakítása, amelyhez már megkezdtük az érintett önkormányzati és erdészeti utak rendbetételét. A napokban már tárgyalásokat folytatunk a kihelyezendő tájékoztató táblákról is. Ha ez elkészül, létrejön a kerékpárút-összeköttetés mind Pankasz, mind a szőcei tőzeglápos terület irányába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!