Hírek

2017.02.01. 10:33

Jól repültek - Szép vasi eredmények a postagalamb-olimpián

Brüsszel – Vasi sikereknek örülhetünk: komoly eredmények születtek Brüsszelben a vasárnap véget ért, háromnapos postagalamb-olimpián.

Tóth Kata

Megyénkből öt galamb képviselte Magyarországot a sport és a standard (sport plusz szépség) kategóriákban. A körmendi Hodászy Csaba madara 65-ből a 16. lett a standard hím kategóriában – kétévnyi teljesítményét vették alapul. A sárvári Kovács-Czakó tenyésztő páros tojója 21. helyezést ért el a sport G-kategóriában (egyévesek). A D-kategória a büki Fekete Lajos és fia számára 22. helyet hozott, Baksa Tibor tojója pedig ugyanitt a 25. lett a versenyben – náluk az egyévi teljesítményt nézték, amit Magyarországon versenyzett a madár. Az ugyancsak büki színekben versenyző, de Győr-Moson-Sopron megyei lakos, Ratatics Attila galambja a sport B kategória 5. legjobbja lett 53 versenyzőből.

Fotó: Szendi Péter

A világversenyre a Magyar Postagalamb Sportszövetség juttatta ki a nevezett egyedeket, ott „csak" kiállították őket, nem repültek.

Sportkategóriák szerint szövetségenként három-három galamb vehetett részt az olimpián. Standard kategóriában valamennyi tagország öt hím és öt tojó galambot, valamint két fiatal hím és két fiatal tojó madarat küldött. Összesen tehát 38 galamb képviselte Magyarországot, ahogy minden más nemzetet is. Egy galambot csak egy osztályban nevezhettek.

Már a hivatalos megnyitó előtt egy nappal, csütörtökön reggel megkezdődött és délutánig tartott a galambok bírálata, a díjkiosztókat pénteken és szombaton tartották. A sportteljesítmény sorrendjének kialakítását valamennyi kategóriában együttható-értékek alapján végezték.

A nemzetek sorrendjében, standard kategóriában Magyarország a negyedik, a fiatal galambok standard kategóriájában pedig a nyolcadik lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!