"Józsi, a mi udvarunkban van a pajtád!" - Hatalmas károkat okozott a vihar az Őrségben

2017. augusztus 12., 15:20 szerző: Pintér Viktória fotós: Szendi Péter
komment
Apokaliptikus állapotok uralkodnak az Őrségben. A helyi önkéntes erők és a hivatásos szervek két napja folyamatosan a károk felszámolásán dolgoznak.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az út mentén mindenhol kidőlt fák. Gyökerestől kifordult vagy kettétört törzsek, leszakadt vezetékek, cserepek szanaszét: mutatják, mekkora ereje van a szélnek. Mindenhol emberek dolgoznak, mentik, csinálják amit lehet, amit tudnak.

Kercaszomoron leginkább a vezetékeket rongálta meg a vihar, az oszlopokat fordította ki a szél. De megkezdett jó néhány tetőt is. Pongrácz Mónikát egy hullámpala találta el a viharban. A szél három méterről vágta hozzá a tetődarabot az arcához, de megsérült a válla és a lába is. Azt mondta, látta, hogy mekkora a vihar, de az állatokat meg kellett etetni.

Bajánsenyén volt a csütörtöki vihar epicentruma. Horváth Zsolt önkéntes elmondta, hogy egész éjjel dolgoztak az utak járhatóvá tételén. Hatalmas a kár. Kovács Józsefet a szomszédból hívták: "Józsi, a mi udvarunkban van a pajtád!" A szél összedöntötte a pajtát, megkezdte a lakóház tetejét, kicsavart egy húszéves almafát. A pajta darabjai kárt okoztak a garázsban lévő autón is. Betört a szélvédő, a hátsó üveg, sérült a motorháztető és a karosszéria. József a romok mellett szomorúan sóhajt: "Itt esküvőket tartottak egykor." A kárt bejelentették, de a biztosító még nem jött ki az esethez.

A református templom előtt dolgoztak éppen a bajánsenyei önkéntes tűzoltók. Egy 1895-ben ültetett Kossuth-fát takarítottak el a templomudvarról. A felbecsülhetetlen értékű fa a viharban kidőlt és kidöntötte a templom kerítését is. Pongrácz Zsolt, az önkéntes tűzoltóság elnöke elmondta, hogy jelenleg 500 háztartásban nincs áramellátás a helyszínen.

Őriszentpéteren is zajlanak a katasztrófaelhárító munkák. Őr Zoltán polgármester kiemelte a helyi önkéntesek és közfoglalkoztatottak áldozatos munkáját, akik több órás előnyhöz juttatták az Eon munkatársait azzal, hogy a leszakadt vezetékek körül eltakarították az ágakat és péntek éjszakára az összes utat járhatóvá tették. Egyre több helyen áll vissza az áramszolgáltatás. A polgármester büszke az emberi összefogásra és arra, hogy a Hétrétország köztivált meg tudják tartani.
(A tudósítást frissítjük)

Pintér Viktória

2017. augusztus 12., 15:20 szerző: Pintér Viktória fotós: Szendi Péter

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...