Jubilált a Kármentő Vasváron

2017. január 09., 13:46 szerző: Pogács Mónika fotós: Szendi Péter forrás: Vas Népe, VAOL
komment
Gálahangulat, telt ház, meghatottság, örömkönnyek, népzene, néptánc- és népdalpanoráma, anekdoták, több generáció a színpadon és a közönség soraiban. Ez volt a Kármentő jubileuma a Nagy Gáspár Művelődési Központban. Az együttes húszéves fennállását ünnepelte.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A kezdetek


A magyar népi kultúra, a népzenei és néptánckincs megőrzésére szövetkező Kármentő együttes 1996-ban mutatkozott be először Vasváron a szilveszteri magyar bálon. Az ott aratott siker elengedhetetlen volt ahhoz, hogy az alapító tagok - Németh Zsolt, Drimmer László és Sejber Mihály - úgy döntsenek, érdemes a megkezdett utat folytatni.
A népzenei együttes azért alakult, mert szerették volna méltóképpen megünnepelni a honfoglalás jeles évfordulóját. Az alapítók és családjaik barátok voltak. Az 1100 éves jubileumra a magyar bál megszervezésével, az együttes megalakításával akartak emlékezni. A cél az volt, hogy magyar muzsikával, magyar tánccal, magyar ruhában, magyar ételeket fogyasztva érezzék jól magukat egymás társaságában egy bálban.

A három "családok"

A Drimmer László, Németh Zsolt, Sejber Mihály által alapított együttesben az évek során többen is zenéltek. Mára a formációban az alapítókon kívül Németh Bence is zenél, Drimmer Anna pedig énekesként vesz részt a fellépéseken. A Drimmer, Sejber és Németh család azóta is meghatározó szerepet vállal nem csak a zenekar életében, hanem más, a népzenei, táncos, dalos kultúrát bemutató, tovább éltető helyi, térségi együttesek, csoportok vezetőiként, tagjaiként.

Névválasztás és anekdoták

– Olyan azonosítót szerettünk volna, mely az értékmentést tartalmazza valamiképpen. Így esett a választásunk a névre, mely az egykori kocsmákban, csárdákban léccel elkülönített, védett térre utal – magyarázta a névválasztást a színpadról V. Németh Zsolt egykori alapító, aki máig az együttesben játszik.

A muzsikusszerepben színpadon levő államtitkár az est folyamán több anekdotát mesélt a közönségnek az együttes történetéből. Szólt arról is, akadtak például, akik a név hallatán azt hitték, hogy a katasztrófavédelem együtteseként állnak színpadra. Voltak barátok, akik pedig vicces fonákként Kártevőkre fordították a nevet, amikor egy-egy taktus, szólam nem sikeredett éppen tisztára.
A közönség derűvel, tapssal fogadta az anekdotákat. A jó hangulat egyébként is végig jellemző volt a csaknem három órán át tartó gálára. A Kármentőt az együttessel húsz év során kapcsolatba kerülő, a tagokkal barátságot ápoló művészeti csoportok, zenészek, énekesek, táncosok egy-egy produkcióval köszöntötték.Színes múlt

Az est narrátora által elmondott összesítésből kiderült: a két évtized alatt a Kármentő több mint 250 fellépést vállalt falunapokon, fesztiválokon, jótékonysági esteken itthon, valamint belgiumi, német, ausztriai és erdélyi színpadokon. Ezekről a fellépésekről a műsorfolyamot megszakítva vetítettképes előadást tartottak.
Előkerült egy 1998 őszén készült felvétel az együttes és a hozzájuk kötődő néptáncos, népdalos csoportok legemlékezetesebb közös szerepléséről. Az MTV Zeneszombat című műsorában mutatkoztak be élőben. A fellépésnek köszönhetően készült az együttes első és máig egyetlen cd-je.
Műfajok

A vetítést a Kármentő zenekar tagjainak más műfajokban való kalandozásairól szóló blokk követte. Elhangzott: V. Németh Zsolt két vasi fúvósegyüttesnél is zenélt alkalmilag, szájharmonikán közreműködve. A vasvári, könnyű- és szalonzenét játszó Kassai zenekar jubileumi műsorában is ezzel a hangszerrel színesítette a műsort.
A zenekar a hagyományos furulya, hegedű, kontra, bőgő, ének felálláson többször változtatott a gálán: citera, doromb, furulya, ének variációban adták elő A nem iszom bort, fogadásom tartja című dalt, amelyet az est konferansziéja, Jesztliné Ódor Anna tréfásan a magyar népzenei irodalom egyetlen antialkoholista nótájának nevezett. A gálán a cigányzene, a katonadal, a kávéházi muzsika, az autentikus népzenével kombinált alternatív stílus is helyet kapott.

A staféta és várományosaik

Németh Bence, aki hangszertudását a vasvári zeneiskola és a Boglya együttes avatott zenepedagógusaitól, zenészeitől szerezte, időközben a népzenei elemeket felhasználó Karak együttes alapítója, vezetője lett. A gálán ő is ízelítőt adott az új utakban rejlő lehetőségekből. A többi közt a Kánya duóval közösen kávéházi muzsikával örvendeztette meg a hallgatóságot, elhangzott egy József Attila-költemény is énekelt vers formában.
A Kármentő legifjabb tagjának zenei kalandozásai nehezen beazonosíthatók műfajilag. Az alternatív a lehetséges meghatározás a stílusra. Egy biztos: az autentikus népzenei elemeket nem nélkülözik a produkciók, hiszen Németh Bence is hegedűvel, prímásként működik közre a koncerteken. Énekesként, szövegíróként is a népzenei elemekre alapoz.

A műsor

A jubileumi műsor a húsz év történetét időrendben mutatta be. Mellette a zenekar munkájának hatása is tetten érhető volt: míg az est első produkciójában a négy tag és énekesük állt csak színpadon, addig a záróképből a húsz év szakmai, színpadi és emberi barátságait reprezentáló panoráma lett. Csaknem kettőszáz táncos, énekes, zenész állt a fináléban a színpadon és énekelték együtt a Zöld erdőben de magos kezdetű dalt, amelyhez a Boglya és a Kánya duó tagjaival kiegészült Kármentő játszotta a kíséretet.

– Zenész barátaim, a zene barátai mind mind különböző szakmai utakat, életutakat jártak be külön történetekkel, más-más elágazásokkal. De mint a mai estéből is kiderült: van közös ösvény, közös pont, ahol találkozni tudunk. Ez a „kályha”, ami a táncosoknak az a hely, ahonnan újra és újra elindulnak. A „kályha” az, amiben nem szabad hagyni, hogy a tűz elaludjon, mert a hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása – mondta zárszóként a színpadról V. Németh Zsolt, majd hozzátette még: – Úgy vélem, jól vagy rosszul, de a húsz év alatt mi is ennek a kályhának a tüzét tápláltuk. Az est is bizonyíték erre. Hosszú időre szép emlék lesz. Példa arra: ha mi nem is bírjuk olyan nagyon-nagyon magas szinten művelni a muzsikálást, a gyermekeinknél ez a profizmus már megjelenhet. Ma este próbáltuk bemutatni, remélem szerényen, hogy hatása mégiscsak volt, van népzenei jelenlétünknek. Hogy itt Vasváron a magyar népzene, a népdal, a néptánc jegyében ennyi ember össze tudott ma este jönni, abban talán egy kis szerepünk nekünk is volt, van.

A gála a Nagy Gáspár Művelődési Központ aulájában fehér asztal mellett beszélgetéssel, közös dalolással zárult.

Pogács Mónika

2017. január 09., 13:46 szerző: Pogács Mónika fotós: Szendi Péter forrás: Vas Népe, VAOL

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...