Hírek

2017.06.15. 10:59

Júniusi közgyűlés: előbb volt a zárt ülés, napirend előtt a Czeglédy-ügy volt téma

Szombathely – Czeglédy Csaba letartóztatása és Haladás sportkomplexum is téma volt napirend előtt a közgyűlésen. Kiderült az is: 100 millió forintot kap Szombathely a kormánytól útfelújításra. A tanácskozást a zárt üléssel kezdték.

Bakos Ágnes

Lendvai Ferenc frakcióvezető javaslatára a zárt ülésre tervezett napirendekkel kezdődött a szombathelyi közgyűlés ülése. Nem fogadták el dr. Nemény András javaslatát, amely szerint legyen nyílt ülésen téma a Styl-ügy. A zárt ülés napirendje, a közgyűlési meghívó szerint:

25.) Tájékoztató a Styl Fashion Ruhaipari Kft. aktuális helyzetéről

26.) Javaslat Szombathely Megyei Jogú város Önkormányzata fenntartásában működő óvodák magasabb vezetőinek megbízására

27.) Javaslat az „Idősek az idősekért-díj” adományozására

28.) Javaslat egyedi hatósági ügyben beérkezett fellebbezés elbírálására

29.) Javaslat a Földforgalmi törvény szerinti helyi földbizottság által a szombathelyi ingatlan vonatkozásában kiadott állásfoglalás elleni kifogás elbírálására

Napirend előtt a Czeglédy-ügy volt téma.

– Eggyel kevesebben vagyunk – kezdte dr. Puskás Tivadar polgármester. Úgy fogalmazott, hogy a rendőrség vendégszeretetét élvezi dr. Czeglédy Csaba. A polgármester azt kérte: mindenki tartsa sem előtt az ártatlanság vélelmét, vagyis, hogy amíg nincs ítélet az ügyben, addig ártatlannak kell tekinteni a gyanúsítottat.

Czeglédy Csaba helyéhez egy plakátot tettek az asztalra: fotók azokról a kormánypárti politikusokról, akik pert vesztettek ellene.

Dr. Ipkovich György képviselő hozzászólásában elmondta: az ominózus ügyben 2015 óta folyik államigazgatási és büntetőjogi eljárás, „ezért volt furcsa, hogy épp most, vadnyugati módszerekkel ezt a lépést tette a nyomozóhatóság” – mondta. A szocialista frakció álláspontja, hogy megindult a választási kampány, szerinte egyébként megszüntetik az eljárást Czeglédy ellen a költségvetési csalási ügyben, ami pedig hosszú évekig eltarthat. Szerinte az volt a cél, hogy „eltávolítsák a pártjuk sikeres kampányfőnökét”, nem büntetőügyként, hanem a kampány részeként tekintenek a letartóztatásra. A pártjukon belül, a szabályzatuk alapján, első fokon a helyi szervezet jár el – mondta még Ipkovich.

Beszélt arról is, hogy szabálytalanságokat tárt fel Czeglédy a stadionépítés ügyében, a felügyelő bizottság elnökeként.

 

Vendégként kapott szót dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő. Azt mondta, súlyos bűncselekménnyel, hivatali visszaéléssel vádolta meg Ipkovich az eljáró szervezeteket, azzal, hogy szerinte politikai megrendelésre folyik koncepciós eljárás Czeglédy ellen. Azt mondta, nem fél Czeglédy Csabától, hiszen 2006-ban, 2010-ben és a 2014-es választás idején is ő volt a kampányfőnök, és mind a háromszor nyerni tudott.

Emlékeztetett, hogy ő maga javasolta, hogy a Haladás sportkomplexum építésénél a felügyelő bizottság elnökét adja az ellenzés. Eltelt három év, sikeresen felépült a stadion. Nem hallott kifogást, de azt kérte Ipkovich Györgytől, hogy ha tud visszaélésről, azonnal tegyen feljelentést, különben a felszólalása miatt ő maga vonható büntetőeljárás alá.

 

A napirend elfogadása előtt Kopcsándi József azt javasolta: tárgyalják meg a 2019-es útfelújításokat, hiszen arra február végéig kellett javaslatot tenni a képviselőknek, június 30-ig pedig jóvá kell hagyni. A napirendi pont javaslatot elutasították, de a témához hozzászólt dr. Hende Csaba: kormányzati segítséget kap Szombathely. Az éppen ma végszavazás alatt álló 2018-as költségvetés tartalmaz 100 millió forintot Szombathelynek, az összegből három utca újul majd meg a városban.

A közgyűlésről írtuk még:

Bűnügy, közrend – Megkezdődött a nyilvános ülés a szombathelyi közgyűlésen

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!