Hírek

2016.01.05. 16:49

Karácsonyfasors - Van, ahol elégetik, máshol bedarálják, Kőszegen betiltották a máglyát

Megyei körkép - A lakosok kilencven százaléka megvárja vízkereszt napját. A karácsonyfákat többnyire komposztálják a megyében.

Munkatársainktól

Vízkereszt napja nem csupán a farsangi időszak kezdetét jelenti, de a hagyomány szerint a karácsonyfákat is ezen a napon szedik le, és dobják ki. Utánajártunk, Vas megyében milyen sorsra számíthatnak a fák. Szombathelyen idén már a két ünnep között megkezdődött a fenyőgyűjtők ürítése, a legnagyobb mennyiségű kidobott fára pedig ezen a hétvégén számít a SZOVA Zrt., mondta el Potyondi Nikolett, a Szova Zrt. kommunikációs referense. A társaság munkatársai városszerte 141 fenyőfatárolót helyezetek ki december közepén. Először a fenyőárusok által kidobott fákkal teltek meg a gyűjtők, de máshol is szükség volt az ürítésükre karácsony után. Legtöbben Vízkereszt napján vagy azután bontják le a karácsonyfát, így a legtöbb hulladék feltehetően ezen a hétvégén kerül a tárolókba. Ahol nincs kihelyezett gyűjtő, ott a kuka mellé tehetik a kidobott fenyőket a szombathelyiek. A SZOVA Zrt. munkatársai a kommunális szállítási időpontokon kívül, lehetőség szerint naponta viszik el a fákat február végéig. A később kihelyezett lebontott karácsonyfák elszállításáról már az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodni. Átlagosan 65-70 tonna fenyőfát gyűjt be a SZOVA Zrt. egy szezonban, a hulladék a társaság körmendi úti hulladékudvarába kerül. A megkötött szerződés értelmében a Vasivíz Zrt. hasznosítja a kidobott fákat, ledarálja őket és az így kapott anyagot szennyvíziszap készítéséhez használja fel.

Sárváron a várost nem lepik el a kidobott karácsonyfák, mert a település hulladékszállítását végző Sárvári ZöldPont Kft. januárban két alkalommal (13-án és 27-én) elviszi a házak elé kitett fákat és a város több pontján elhelyezett gyűjtőpontokról is elszállítják a tűlevelűeket. A fák sorsa itt is az lesz, mint a megyeszékhelyen, az összeszedett faanyagot ledarálják, majd komposzt lesz belőle, így nem keletkezik hulladék - mondta Pintér László, az ZöldPont Kft. ügyvezetője.

Vasváron is arra számítanak, hogy egyre több karácsonyfa kerül ki az ünnepek után a város utcáira. A lakók a fák kirakását a heti hulladékszállítási napokra, keddre vagy péntekre időzítik. A díszektől, izzófüzértől, szaloncukortól megszabadított karácsonyfák így a hulladékgyűjtő edények, konténerek mellé kerülnek, azonban nem sokáig maradnak ott. A zalai székhelyű hulladékgazdálkodási vállalat a fenyőfákat zalai telephelyére szállítja, és újrahasznosítja. Kertészetek, mezőgazdasági vállalkozások is kaphatnak a fából, amelyet felaprítanak, és talajtakaró forgácsként, mulcsként hasznosítják.

Celldömölkön - ahogyan tavaly - idén is karácsonyfa-égetéssel búcsúztatják majd el a telet február 7-én. A télbúcsúztatóban semmi tiszteletlenség sincs, hiszen vízkereszt után egy hónappal égetik el a teljesen elszáradt fákat.

Kőszegen tíz éven keresztül szintén egy hatalmas karácsonyfamáglyával búcsúztatták a telet, ám ezt a város 2014 februárjában betiltotta. Harkai Norbert, az Összefogás Kőszegért Egyesület elnöke elmondta: sajnálja, hogy így döntött a város, mivel az országban elsőként ők búcsúztatták így a telet. A mintegy 1500-2000 fából rakott máglya rendkívül látványos volt, legutóbb 700 érdeklődőt vonzott.

Kíváncsiak voltunk, ha már máglya nem lehet a kőszegi fákból, idén mi lesz a sorsuk? Kovács István, a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. igazgatója elmondta: miután összegyűjtik a fákat, kiviszik a hulladéklerakó-komposztáló telepre, ott ledarálják, és vagy komposzt, vagy tüzelő lesz belőlük. Kovács István elmondta: idén találkoztak már közvetlenül karácsony után kidobott fával, és újév után is többen kitették már a fájukat, de a tapasztalatok szerint a családok kilencven százaléka megvárja a vízkeresztet és csak utána int búcsút a karácsony szimbólumának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!