Hírek

2015.09.03. 10:32

Kazánkáosz: mégsem lépett életbe a kazáncsere-rendelet

Tavasszal nagy felháborodást váltott ki a hír, miszerint idén szeptembertől a hagyományos kazánokat felváltják az energiatakarékos kondenzációs kazánok. A kazáncsere-rendeletnek szeptember 1-jén kellett volna életbe lépni, ám ez nem történt meg, valószínűleg a benne foglalt, betarthatatlan határidők miatt.

Vadas Krisztina

Mindenki bizonytalan a kazáncsere-rendelettel kapcsolatban: a vásárlók, az eladók, és a szerelők is. Senki sem tudja, szabad-e még régi típusú kazánt vásárolni, eladni, beszerelni. Vannak olyan gázcégek, amik a még életbe sem lépett rendeletre hivatkozva nem engedélyezik a régi típusú kazánok felszerelését.

Az Európai Bizottság 2013-as döntése alapján 2015. szeptember 26-tól csak a rendeletben előírt hatásfokot teljesítő kazánok kerülhetnek forgalomba és szerelhetők be. Ez a hatásfok 86%, amit a technika jelen állása szerint csak a kondenzációs kazánok képesek teljesíteni, ugyanis azok a füst energiáit is hasznosítják. Tehát a rendelet nem teszi kötelezővé a kondenzációs kazánok használatát, csak olyan feltételeket szab, amivel mégis ezt teszi.

Hosszu Károly

Habár az Európai Uniós rendelet a kereskedőknek nem szab határidőt a készletkisöprésre, a magyar rendelet mégis megteszi: a lakosság csak december 31-ig szereltethet be hivatalosan régi típusú berendezést, tehát a továbbiakban nem fognak ilyet vásárolni. Ergo eddig el kellene adni az összes készleten lévő árut, ami az illetékesek szerint lehetetlenség.

A gázszerelő szakma egybehangzólag azt kérte a kormánytól, hogy kapjanak két éves türelmi időt a megmaradt kazánok kiárusítására és beszerelésére.

- A rendelet elsődleges célja az volt, hogy a régi típusú kazánokat, amik a belső térből szívták a levegőt, az égésterméket pedig a kéménybe vezették ki, azokat megszüntessék, mert ezek a helytelen üzemeltetés és nem megfelelő karbantartás miatt életveszélyt jelentettek a lakásban tartózkodók számára. Már korábban elkezdték azokat a kazánokat beszerelni, amik úgynevezett turbo készülékek, tehát a levegőt is kintről szívják, és az égésterméket is oda vezetik ki. Ezek a készülékek már teljesen biztonságosak. A probléma azzal van, hogy a rendeletben olyan hatásfok van meghatározva, amit csak a kondenzációs készülékek tudnak teljesíteni, pedig ezek a kazánok is nagyon jó hatásfokkal működnek. A kondenzációs kazánok pedig nem olcsók, 500-600 ezer forintba kerül egy készülék. A másik probléma emellett, hogy ezek a kazánok is csak akkor tudnak jól működni, ha a fűtésrendszer is hozzá van illesztve, ennek a teljes költsége pedig milliós tételre is rúghat – tudtuk meg Hosszu Károlytól, az egyik vasi szakcég ügyvezetőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!