Hírek

2017.07.04. 18:25

Kedvező a statisztika: kevesebb halálos baleset történt idén

SZOMBATHELY - Folyamatosan ellenőrzik a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai az M86-os gyorsforgalmi utat. A cél: kiszűrni a gyorshajtókat, így megelőzni a súlyos baleseteket.

Vadas Krisztina

Gyakori látvány az M86-os gyorsforgalmi út felüljáróin a traffipax. Nem véletlenül: itt hatványozottabban ellenőriznek a rendőrök, hogy megelőzzék a súlyos közúti baleseteket. - Kiemelt cél, hogy kiszűrjük a szabálytalankodókat - mondta el László Péter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. Főként a gyorshajtók kiszűrése és megállítása a cél, de a szabálytalan előzéseket is figyelik - így csökkenthető a balesetek kockázata.

- Nagyon fontos, hogy a gyorsforgalmi utakon betartsák a szabályokat az autóvezetők, hiszen ha itt történik baleset, annak sokkal súlyosabb a kimenetele, mint egy alsóbbrendű úton. A megengedett sebességhatárokon belüli közlekedés mellett azonban fontos, hogy a passzív biztonsági eszközöket (például biztonsági öv, gyermekbiztonsági rendszer) is használják az autósok - hangsúlyozta László Péter.

László Péter

Nyáron megemelkedik a gyorshajtók száma, köszönhetően annak, hogy az alapvető hétköznapi forgalomhoz ebben az időszakban még hozzáadódnak a nyaralni indulók is - naponta több ezer kamion és személyautó halad a gyorsforgalmi úton. Megtudtuk: a sebességhatárok túllépése első helyen áll a baleseti okok között. A második az elsőbbségi és kanyarodási szabályok megszegése. Az osztályvezető továbbá elmondta, hogy bár magasnak tűnhet az idei halálos balesetek száma, mégis kevesebb volt belőlük, mint 2016 első félévében: fele annyi tragikus baleset történt.

A fokozott rendőri jelenlétet mutatja az is, hogy alkalmanként motoros rendőr csatlakozik a sebességmérőkhöz. Ha szabálytalanságot észlelnek, akkor a motoros utána ered a járműnek, és kivezeti egy biztonságos megállítási helyre, ahol lefolytatják az eljárást: vagy figyelmeztetnek, vagy bírságot szabnak ki a rendőrök.

László Péter zárásként elmondta: Vas megye közútjai összességükben biztonságosak, a szabálytalankodók folyamatos szűrésével pedig fokozzák a közlekedők biztonságérzetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!