Hírek

2015.12.22. 15:12

Kell ilyen enyhe időben téli gumi?

Megyei körkép - Túl sok a baleset Vas megyében. Nemcsak a városokban, hanem a fő- és alsóbbrendű utakon is találkoznak tömegkarambolokkal a szakemberek – ezek gyakran súlyos sérüléssel vagy halállal végződnek.

Simán Klára

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adatai alapján idén november elsejétől december 22-éig a tűzoltói beavatkozást igénylő balesetek száma már 42. (2013 ugyanezen időszakában mindössze 33 volt, 2014-ből pedig 48 ilyen esetről tudunk.)

Ennek az elmúlt hetekben tapasztalt erős köd, valamint a klímaváltozás miatti enyhe időjárás is lehet magyarázata, de van még néhány „titok”.

 

Mitől „nyálkás” most az út?

Ilyenkor nemcsak vizes, hanem jellegzetesen nyálkás az útfelület. A szitáló köd és pára ugyanis lecsapódik az útburkolatra, ahol azonnal elegyedik az ott lévő porral. Ez fagypont körüli hőmérsékleten alattomos, kiszámíthatatlanul csúszós filmréteget képez az út felületén – közölte érdeklődésünkre egy (névtelenséget kérő) autószerelő mester.

A téli gumik anyagának összetétele némileg segít ebben az esetben is a jobb tapadással - azonban a téli gumikat sem ilyen útviszonyokra találták ki, tehát számolni kell a megnövekedett fékúttal, és kerülni a hirtelen gázadást, fékezést és hirtelen kormánymozdulatokat!

Mit mond a gumis?

Jól tették, hogy kicserélték a nyári gumikat télire – ezt hangsúlyozta Baumgartner Zoltán, az egyik gumiszerviz ügyvezető igazgatója. Ennek két oka van: egyrészt a napi átlaghőmérséklet – bármilyen magasra is kúszik délután a hőmérők higanyszála -  7 Celsius fok alatt van; másrészt pedig a környező országokban november 1-jétől kötelező a téli gumik használata. Az osztrák határ közelsége miatt ezt a lépést időszerű volt meglépni már akkor.

Baumgartner Zoltán jelezte azt is, hogy még egy rohamra számítanak a gumisok: amint leesik az első hó, ismét sokan érkeznek a szakemberekhez, hogy a megfelelő tapadású téli gumit feltetessék. A nyári gumi anyaga ilyenkor túl kemény, ezzel jóval hosszabb a fékút, mint a puhább, az út felületéhez jobban tapad téli gumival.

Hozzátette: cáfolja azt az elterjedt nézetet, hogy elég a havazás beálltával a téli gumik használata, mert igenis jól bírja a ködös, nyirkos útviszonyokat a téli autógumi.

 

Milyen a „rossz” gumi?

A kínai. Figyelni kell a márkáját is a kerekünkön lévő gumiknak! Nem ezen kell spórolni, nem kifizetődő, hiszen az életünk vagy a testi épségünk múlhat rajta - hangsúlyozta Baumgartner Zoltán, aki azt is megjegyezte, hogy a magyarok jellemzően még keresik a jobb áron kapható, kínai gumitípusokat, azonban ezeket érdemes kerülni: a túl olcsó ugyanis mindig gyanús.

Címkék#téli gumi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!