Hírek

2014.01.12. 18:35

Kellene egy csapat

Dozmat - Mentőkutyás csoport alakulását kezdeményezték a Kutyás Univerzum kutyaiskolában. Egyelőre Lizzy, Lassie és Assena tagja a team-nek a gazdáikkal együtt.

Simon Erzsébet

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének szombathelyi szervezete a kutyás sporttevékenységek és a társadalmi szerepvállalás keretében tartotta meg vasárnap idei első rendezvényét, amelyen a kutató-, mentő- és keresőkutyás szakág mutatkozott be.

Fügedi Balázs Lizzy nevű labrador kutyájával a kutyakiképzőben. Fotó: Horváth Csaba

Vendégként részt vettek a programon országos és nemzetközi minősítéssel rendelkező mentőkutyás egységek, és szakmai bemutatót is tartottak. Sor került a mentőkutyás vizsga alapfeladatainak ismertetésére, illetve a kulcsfogások elsajátítására kaphattak iránymutatást az egyesület tagjai.

A Nyugat-dunántúlon nincs mentőkutyás kereső csapat, igény viszont lenne egy ilyen team létrehozására. A megyei mentő-, keresőegység megalakítását vasárnap kezdeményezték is. Egyelőre Fügedi Balázs és Lizzy nevű kutyája, Kunhegyesi Tibor és Lassie, valamint Németh Róbert és Assena alkotja a leendő csoport gerincét. A kutyák jelenleg kiképzés alatt állnak, sok feladat és vizsga vár még rájuk, de a Mancs a Kézben Egyesület hivatásos mentőkutyás egységei lelkesen támogatják az önkénteseket.

A szakmai együttműködés jegyében a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviselői is részt vettek a programon. A sikeres vizsgák teljesítése után lehetőséget teremtenének a kutyás keresőteam-ek rendszerbe állítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!