Hírek

2017.05.06. 10:50

Kellenek egyedi táji azonosítók

Vasvár - A Hegyháton egy ideje minden az örökségvédelemről szól. Nagyszabású falukutató program küszöbén áll a térség. Nyolcvan kisdiák pedig épp most fejezett be egy féléves gyűjtőmunkát a területen.

Pogács Mónika

A gyermekek népszokásokat jegyeztek le. Régi, a tájegységre jellemző szavakat rögzítettek, köztük a letymetült, amit a Hegyháton mindenki be tud azonosítani a fecseg szóval, illetve az ekecselt, ami lábatlankodást jelent. Ami fókszik, az szárad, aki katakul, az pedig kutat. A diákok viseleteket, használati eszközöket is gyűjtöttek a régi népi élet mindennapjaiból.

A talált kincsekből a vasvári könyvtárban nyílt kiállítás, amelyet V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár ajánlott a látogatók figyelmébe.

- Az életben fontos, hogy az ne elmúljon, hanem elteljen - kezdte a sommás mondattal beszédét az államtitkár.

Arra utalt: ha valaki hagyja elmúlni maga felett az életet, az egyfajta passzivitáshoz, tartalmatlanságban megélt mindennapokhoz vezethet. Míg akinek eltelik az emberöltőnyi idő, annak nem mindegy, mivel tölti azt el. Tartalmasan megélt napokra törekszik.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár a hagyományőrzés fontosságáról beszélt a fiataloknak.

V. Németh Zsolt úgy fogalmazott: A decembertől elkezdődött gyűjtőmunkának köszönhetően a nyolcvan diák valószínűleg életének nagyon tartalmas időszakát élhette át, melytől többek lettek és életük végéig emlékezetes marad a fél év, ami eltelt számukra.

Az államtitkár hangsúlyozta: Az úgynevezett Hungarikum törvény megalkotásánál nagyon fontos motiváció volt, hogy az a helyi értékek gyűjtésére, azonosítására, használatára inspirálja az ott élőket. A cél, hogy aki egy adott közösséghez tartozik, az a tájegységi, megyei, nemzeti rendszerben pontosan láthassa települése helyi értékét.

Csaknem minden, a gyűjtőmunkában részt vett diák ott volt a kiállítás-megnyitón Fotó: Pogács Mónika

Az államtitkár arról is mesélt a diákoknak: élete során az iskolákban és fiatal felnőttként rendszeresen be kellett azonosítania, honnan jött, ahogy a többieknek is.

- Oszkóból, ami Vasvár mellett található - volt a válasza, amire általában rögtön rá is felelt hallgatósága a mondókával: „Vazsmegye, Vazsvár, ott terem a legvár!".

A tájegységi szavak, a nyelvjárás karakteres beazonosítója tehát az itt élőknek.

A Jeli Arborétum ugyancsak egyedi jegye a térségnek, amire büszkék a helyiek.

Ma is szükség van minde-nütt ilyen egyedi táji azonosítókra. Az élettér értékelődik fel ezáltal. Emiatt készülhetett el az úgynevezett tájegységi stratégia is. Nincs ugyanis értékes és kevésbé értékes táj. Nincs olyan térség, amihez valaki, aki egykor ott élt, ne kötődne, ne vonzódna gyermekkora színhelyeként.

- Fontos mindenütt a táj-identitás növelése. Azért, hogy azonosuljunk azzal a térséggel és hogy adjunk ahhoz a helyhez, ahol leéljük az életünket - fogalmazott az államtitkár.

A cél eléréséhez meg kell tanulnunk jól szeretni a települést, természeti környezetet, ami az otthonunk. Ehhez pedig fontos az ismeretszerzés, a karakteres táji jellemzők beazonosítása. A diákok épp ennek elvégzésében segítettek most a Hegyháton.

A tájkarakter lehet a múltban erősen gyökerező hagyomány vagy valami, ami újonnan keletkezik, lesz jellemző a helyre. Előbbire a vasvári búcsújárást, utóbbira a hegyháti bor presztízsnövekedésének példáját és a Jeli Arborétum Közép-Európában is meghatározó hírét, ismertségét hozta V. Németh Zsolt.

A közeljövőben a Hegyhát beazonosítására alkalmas új karakterelemként Kisfaludy Sándor író és Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő kultuszának módszeres építését látja esélyesnek a vidékfejlesztésért felelős politikus.

- A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása - idézte Morus Tamás híres mondatát V. Németh Zsolt, majd ismét hangsúlyozta: Minden táj-egységnek meg kell találnia a maga karakteres elemét. Ehhez minden településnek mélyre kell ásnia múltjában, ahol egész biztos megtalálja mindenki az önazonosításra alkalmas elemet. Bizonyította most mindezt a fiatalok gyűjtése is itt, a Hegyháton.

- A térségben Natúrpark kialakítására indult kezdeményezés. Hogy ez idővel révbe érjen, kell tudnunk, mit jelent nekünk, itt élőknek a Hegyhát. Ebben segít a múlt értékeinek gyűjtése - mondta zárásul V. Németh Zsolt.

A vasvári könyvtár kiállítása a hónap végéig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!