Hírek

2017.03.15. 07:49

Kemenesalja 1848-as hőseire is emlékeztek Celldömölkön

Koszorúzással, műsorral emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire Celldömölkön, ahol Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet.

Gyuricza Imre

Celldömölkön az ünnep előtti nap délutánján az 1848-49-es szabadságharcosok domborműve előtti téren gyülekeztek az emlékezők. Söptei Józsefné alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet. A műsorban közreműködtek a Celldömölki Városi Általános Iskola diákjai, valamint Sipos László, a Soltis Lajos Színház tagja. Az ünnepség után koszorúzást tartottak a katolikus temetőben, az 1848-49-es hősök sírjánál.

Farkas Gábor jegyző, Söptei Józsefné alpolgármester, Karádi Mihály képviselő az önkormányzat képviseletében koszorúznak Fotó: Gyuricza Imre

Söptei Józsefné Jókai szavaival élve arról beszélt, hogy "lélekemelő idők járnak", és reményét fejezte ki, hogy kokárdával a szívünk felett, képesek vagyunk a 48-as hősökéhez hasonló nagy tettekre.

Majthényi László közgyűlési elnök Széchenyit idézte: „Tiszteld a múltad, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn". Ünnepi beszédében kifejtette, hogy csak nemes és közös célok tudnak összetartani egy közösséget, ilyenekért érdemes munkálkodni. A legnagyobb magyar gondolatával fejezte be ünnepi beszédét: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen."

Majthényi László Fotó: Gyuricza Imre

A résztvevők a katolikus temetőben folytatták az ünnepi megemlékezést, Celldömölk, Kemenesalja, két 1848-as hősére emlékezve a kopjafánál koszorúztak. Széll József honvéd őrnagy kopjafája Virághalmi Ferenc honvéd százados síremléke mellett található. A sírhelyet a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság 2007. március 21-i ülésén a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!