Hírek

2017.05.08. 18:20

Keresztes Dóra grafikus kapta idén a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjat

Bérbaltavár - Keresztes Dóra képzőművész vehette át idén a Hegyhát Kossuth-díjas költőjéről elnevezett elismerést. Sport is része volt az emléknapnak, és bejelentették egy verses CD kiadását.

Pogács Mónika

A Nagy Gáspár Alapítvány kezdeményezésére Vasvár és Budakeszi önkormányzata, a Hitel folyóirat és a Pannonhalmi Bencés Gimnázium 2014-ben alapította a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjat. A Kossuth-díjas költő születésnapjához kötődően évről évre olyan alkotó teljesítményét ismerik el, aki a költő munkásságához, szellemiségéhez illeszkedő értéket hozott létre. Az elismerést a kuratórium képviseletében Monostori Imre irodalomtörténész adta át Keresztes Dóra képzőművésznek, filmrendezőnek Bérbaltaváron, Nagy Gáspár szülőházában.

Keresztes Dóra önálló grafikusi tevékenysége mellett tervez és illusztrál könyveket, rajzol bélyegeket és plakátokat, valamint színházi díszleteket tervez és animációs filmeket is készít. Műveiben a folklór világának elemei gyakran groteszk összefüggésben jelennek meg. Alapító tagja a Magyar Illusztrátorok Társaságának és a Magyar Plakát Társaságnak. A díjazott munkásságát Szakolczay Lajos irodalomtörténész, kritikus méltatta. Keresztes Dóra az első nem irodalmár kitüntetettje a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjnak. Az első évben, 2014-ben Falusi Márton költő, esszéíró volt a kitüntetett.

Keresztes Dóra képzőművész, a díjazott, és méltatója, Szakolczay Lajos irodalomtörténész, kritikus Fotó: Pogács Mónika

Egy évvel később Tóth László Dunaszerdahelyen élő költő, író, műfordító, művelődéstörténész volt az elismert. Tavaly Mórocz Zsolt esszéírót, irodalomtörténészt tüntették ki. Idén a szombat egyébként is a Nagy Gáspárra való emlékezés jegyében telt: délelőtt hat csapat részvételével rendeztek országos futballkupát a nagytilaji sportpályán. Nem véletlen a sportágválasztás: a költő kedvenc sportja volt ugyanis a labdarúgás.

A dobogó legfelső fokára a nagytilaji és bérbaltavári futballistákból álló "Gazsifalva" csapata állhatott, akik négy év után szerezték vissza a kupát budapesti, pannonhalmi, vasvári és budakeszi versenytársaiktól. A mérkőzések után vadpörköltre és babgulyásra várta a csapatokat a Nagy Gáspár Alapítvány a bérbaltavári szülőház udvarán. Itt tartották az irodalmi és művészeti díjátadót is. Az ünnepségen Kántorné Horváth Klára Nagytilaj és Németh Béla Bérbaltavár polgármestere mondott rövid beszédet. Az ünnepség záró momentumaként egy Nagy Gáspár verseiből összeállított CD kiadását jelentette be Nagy Gábor irodalomtörténész, a válogatás szerkesztője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!