Hírek

2017.02.22. 19:36

Kertmentő diákok - Vasi középiskolákat díjaztak

Budapest - Tavaly hirdette meg a Földművelésügyi Minisztérium a Ments meg egy kertet! programot. Kedden díjazták a résztvevőket - köztük Vas megyei agrár szakképző iskolákat.

Tóth Kata

A minisztérium 56 agrár-szakképzési intézménye vett részt a Ments meg egy kertet! elnevezésű, tavaly év elején meghirdetett projektben – összesen 76 kertet vontak művelés alá. A tanulók elsősorban olyan kerteket kutattak fel településeiken, amelyek elhanyagoltak voltak, vagy idős tulajdonosaik egyedül már nem tudták megművelni őket. Az FM DASzK vépi középiskolája és a szombathelyi Herman Ottó szakképző iskola diákjainak munkáját is oklevéllel és tárgyjutalommal ismerték el a keddi fővárosi díjátadón.

Toldi Kitti, Kenesei Imola tanárnő és Nagy Vivien az FM DASzK vépi középiskolájának diákjai a díjátadón

Kenesei Imola mérnöktanár irányítása mellett vállalták a most 10. és 11. évfolyamos mezőgazdasági gazdaasszony, falusi vendéglátó képzésben részt vevő vépi középiskolások egy helyi kert gondozását. Elsősorban zöldségfélék termesztésében, betakarításában segédkeztek. Az elvégzett feladatokról minden hónapban képes beszámolót küldtek a program koordinátorának. Ez alapján jutalmazták az iskolát: 28 másik intézmény mellett az oklevélen felül tárgyjutalmat (ajándékcsomagot, benne madáretetővel, virágmagokkal, kerti szerszámokkal) is kaptak kiváló munkájukért.

A Herman szakképző iskola diákjai gondozták a közösségi kertet Fotó: Németh Csaba

Csakúgy, mint a hermanosok, akik az oladi, Simon István utcai általános iskola udvarában levő ötven négyzetméteres közösségi kert kialakításában vállaltak szerepet. Tavaly tavasztól egészen a téli fagyok beálltáig látogatták és gondozták a területet a virágkötő és kertész tanulóik. Végig együttműködtek az általános iskolával: a parcellázást, a növények betelepítését, a földmunkákat a középiskolások végezték. Fiatalabb társaik a magtól a termés leszedéséig, elfogyasztásáig követték a növények fejlődését és gondozták is a megművelt területet – így profitáltak a kezdeményezésből. Nemrég lezárták és értékelték a programot, árulta el Németh Csaba, a Herman iskola műszaki vezetője, egyben gyakorlati oktatója. A hagymás növények még pihennek a földben, a két intézmény azonban már most elhatározta, hogy tavasszal, együttműködve, folytatják a megkezdett munkát: aktívan részt vesznek a következő programban is.

Nagy Viktória Virág és Hegymegi Ferenc képviselték a Herman iskolát a díjátadón   Fotó: Németh Csaba

A díjazottaknak járó elismeréseket Román István, a tárca agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára, valamint Kovács Szilvia, „A legszebb konyhakertek" program ötletgazdája adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!