Hírek

2015.05.21. 12:48

Készenlét: hétvégére megérkezhet az árhullám a Rábára és a Répcére

Megyei körkép – Nem lesz kegyes az időjárás hozzánk, sok csapadék várható, emiatt árhullámok vonulnak le megyénk vízfolyásain. A Rábán elsőfokú készültségre számítanak Körmendnél szombaton.

Bajdó Bettina

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint elsősorban a Dráva-Mura, az Inn, a Traun-Enns, a Bécsi-medence és a Mosoni-Duna külföldi vízgyűjtő területein a következő négy napban lehulló 50-80 milliméter csapadék miatt árhullámok levonulása várható a magyarországi folyókon. A vízszint az árvízi készültséget az előrejelzések szerint leginkább a Murán, a Rábán és a Lajtán érheti el, és nem kizárt, hogy akár a kisebb vízfolyásokon is jelentősen emelkedik a vízállás. A Rába és a Répce felső szakaszán egyelőre csak kisebb mértékben emelkedett a vízszint, jelentősebb áradás a pénteki és szombati csapadék hatására várható. Szombaton a vízállás Körmendnél meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) megyénkre péntekre elsőfokú riasztást adott ki a sok eső miatt. 24 óra alatt ugyanis több mint 20 milliméter csapadék hullhat.

Pétervári Tibor, az OMSZ szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy már szerdán és éjjel is sok csapadék esett, egészen pontosan a főállomáson reggel nyolcig 12,4 millimétert mért.

- Mostantól vasárnapi alig-alig várható vagy egyáltalán nem is lesz napsütés – folytatta az észlelő. - Ami szintén nagyon valószínű, hogy erős lesz az északias szél, sőt pénteken, szombaton és még vasárnap is időnként viharos széllökések várhatók. Hétfőn és kedden „csak" élénk, de szerdán ismét erős lehet a széllökés végig északias irányokkal. Esélyes, hogy pénteken és szombaton összességében jelentős mennyiségű csapadék hullik. Vasárnapig nagyjából 13 Celsius-fok körüli maximumokkal lehet számolni, talán a hét utolsó napján lehet egy-két fokkal több.

Ehhez képest éjszaka a szeles, csapadékos időben 9-10 fok valószínű, tehát kicsi lesz a napi hőingadozás, ami az észlelő szerint természetes ilyen időjárási helyzetben. Persze a nyirkos, szeles időben a hőérzetünk is kevésbé kellemes, alacsonyabbnak érezzük a ténylegesnél is a hőmérsékleteket. Kedden közelíthetjük meg ismét a 20 fokot, de a mai modellek szerdára is csupán 18 fokot várnak. Vasárnaptól viszont csökken a csapadékhajlam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!