Hírek

2017.07.23. 14:00

Készülnek már az arculati könyvek az Őrségben

A 13 őrségi településen négy főépítész partner a településképi arculati kézikönyv készítésében - tájékoztatott Tóth Jenő jegyző. Nagy munka kezdődött, amelyben szükség van a lakosság konstruktív részvételére is.

Bakos Ágnes

Az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatal megkezdte a területén lévő 13 település településképi arculati kézikönyvének elkészítését, a munkát 2017. október 1-ig kell elvégezni - tájékoztatott a jegyző. A szakmai munkát a képviselő-testületek településtervező cégek bevonásával készítik elő - ehhez a 13 település négy partnerrel szerződött. Őriszentpéter, Nagyrákos, Szatta, Ispánk, Velemér, Kercaszomor, Hegyhátszentjakab, Őrimagyarósd és Magyarszombatfa is a szombathelyi Gáspár Mérnöki Irodával dolgozik, a főépítész Takács András. A Modulor tervezőirodát választotta Bajánsenye és Felsőjánosfa, itt Kutnyanszky László a főépítész. Budapesti tervezővel dolgozik Kerkáskápolna, a főépítész Farkas István. Szalafő egy kőszegi céggel partner, itt Godavszky Beáta a főépítész.

Nagyrákos utcaképe: természetesen itt is készül arculati kézikönyv
Fotó: Unger Tamás

A tervezés egyik első lépése a lakossági fórum: amikor személyesen mondhatnak véleményt az őrségiek, településenként. Ezek időpontját minden településen időben meghirdetik. Írásban is hozzá lehet szólni az arculati kézikönyvhöz, a településképi rendelethez és a helyi építési szabályzat módosításához: azt a 13 településről az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatal címére lehet eljuttatni. A kézikönyv célja, hogy könnyen értelmezhető és egyértelmű ajánlásokat adjon az érintett terület építészeti struktúrájának megőrzésére és alakítására - ezért is fontos a lakosok véleménye.

A kézikönyv elkészítése nem ingyenes: a kormány településenként 1 millió forintot ad a 10 ezer lakos alatti önkormányzatoknak, de csak azoknak, amelyek nem érik el a lakosonkénti 32 ezer forintos adóerő-képességet. Az Őrségben két település nem kapja meg az 1-1 millió forintot: Szatta és Kercaszomor, az adóerő képessége miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!