Hírek

2014.08.25. 15:20

Két évtizedes a falugondnoki szolgálat Vas megyében

Két évtizeddel ezelőtt indult el a falugondnoki szolgáltatás Vas megyében, hét településen. Mára csaknem eléri a százat a szolgálatok száma. Idén uniós pályázati pénzből 29 település kapott új autót. A falugondnoki szolgálatról Kozma Judittal beszélgettünk.

Simon Erzsébet

 

A Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének ügyvezető társelnöke, Kozma Judit elöljáróban leszögezi: a megyében a múlt század kilencvenes éveinek elején kialakított falugondnoki hálózat a sok nehézség ellenére még működik, de a hatékonysága már korántsem olyan, mint a kezdeti időkben volt. Oka lehet a falugondnokok nem kellő szakmai és anyagi megbecsülése, a fenntartók számára nyújtott, az évek során folyamatosan csökkenő állami normatíva - ennek összege az idén 2,5 millió forint, ami körülbelül a 2006-os értéknek felel meg - , a szakmai ellenőrzés színvonalának gyengülése, a civil segítők, egyesületek szerepének csökkenése, ami elsősorban a civil hálózat elsorvasztása miatt következett be.

- Vas megyében 1993-ban hét település - Szőce, Kisrákos, Viszák, Felsőmarác, Kétvölgy, Apátistvánfalva, Rábatöttös - alkotta a falugondnoki hálózatot. Jelenleg már 91 szolgálat működik. A fejlődés 2005-ig folyamatosan emelkedő volt, 2006-ban megtorpant, aztán 2008-tól az EU-s támogatásoknak köszönhetően újabb emelkedés következett be a falugondnoki szolgálatok számában. Megyénkben még az adottságai alapján 55 település működtethetne falugondnoki szolgálatot sorolja Kozma Judit. A szolgálatokat döntően önkormányzatok tartják fenn, de a működtetők között van egyház, intézményi társulás és civil szervezet is.

A falugondnoki szolgálat valójában egyszemélyes intézmény. Kovács Zsolt kisrákosi falugondnoknak is sokrétű feladatai vannak (Fotó: Szendi Péter)

A falugondnoki szolgálatok nélkülözhetetlen eszköze a gépjármű. Kozma Judit kimutatásai szerint Vas megyében havonta 63 ezer 845 kilométert tesznek meg. A régebben működő szolgálatok már a második vagy harmadik autót használják, de van a rendszerben tíz évnél öregebb jármű is. Tavaly adódott pályázati lehetőség új autók beszerzésére. Megyénkbe 29 új gépkocsi jutott, ezek nagy részével a már működő szolgálatok autóját cserélték le, de a járművek révén néhány esetben új szolgálat indítására is sor kerülhet, például Csehimindszenten, Nagymizdón, Magyarszecsődön, Molnaszecsődön, Nicken. A szolgáltatás nem csupán a szociális feladatokra, hanem a személyes segítségnyújtástól a kommunális feladatok szervezésén keresztül a kultúraközvetítésen, vidékfejlesztésen át a legkülönbözőbb egyéb szolgáltatásokig terjedhet.

Fotók: Szendi Péter

Kozma Judit azt mondja, a megyében 49 településen az első falugondnok dolgozik, 31 községben a második, nyolc faluban a harmadik, és három településen a negyedik. A váltás okaként elsősorban a nyugdíjazást említi, de a cserékhez hozzájárul az alacsony bérezés, valamint a polgármester és a falugondnok egymással való kapcsolata. Mert jól működni, sokak megelégedésére dolgozni ott tud a falugondnok, ahol a helyi társadalmi környezet alapvetően demokratikus, a minimális közbizalom, közéleti tisztaság, jóindulat és nyitottság megvan.

A falugondnoki szolgáltatás gondolata több mint harminc éve vetődött fel településfejlesztési szakemberek körében, akik nem akarták tétlenül nézni az aprófalvak elsorvadását. Megálmodója Kemény Bertalan, a VÁTI regionális területfejlesztési terveinek gazdája volt. Számára az ötletet 5-6 falusi ember adta, akik érzékelve falujuk helyzetét tudatos tervezés nélkül, személyesen mind több helyi problémát, feladatot igyekeztek megoldani. Példájuk láttán merült fel a gondolat,hogy intézményesíteni lehetne a spontán létrejött, működő tevékenységtípust. Azóta a falugondnokság bekerült az Európai Unió legjobb gyakorlatai közé.

A megyében 91 szolgálat működik, de még 55 településen lenne szükség rá

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!