Hírek

2017.02.21. 17:46

Biztonságosak a településeink - Vas megyében van a legkevesebb bűncselekmény

Szombathely - Tovább csökkent a bűncselekmények száma Vas megyében. Kőszeg és Vasvár kivétel, de csak azért, mert mindkét kapitányság országos bűnsorozatban volt érintett. Több volt a halálos kimenetelű közlekedési baleset Vas megyében, kevesebb illegális migránst és több embercsempészt fogtak el. Évet értékelt a rendőrfőkapitány.

Bakos Ágnes

MEGYE

Fehér folt Vas megye az országos bűnügyi térképen - szó szerint, ugyanis színárnyalatok jelzik a bűnügyi fertőzöttséget a 2016-os év összefoglalójában. Az országban csak Vas megyét jelölték fehér színnel: 100 ezer lakosra vetítve itt történt a legkevesebb bűncselekmény az országban - emelte ki dr. Tiborcz János dandártábornok, Vas megye rendőrfőkapitánya. Úgy fogalmazott, hogy már évtizedes hagyomány a javuló vasi bűnügyi mutató. A bűnügyi fertőzöttséget soroló megyei listában csak Nógrád megye áll Vas megye mögött. Vasban követték el az ország összes jogsértésének 1,6 százalékát - az elmúlt húsz évben átlagosan 1,9 százalék körüli volt ez a mutató. A felderítések eredményességét is kiemelte a főkapitány: abban országos második hely Vas megyéé, a vasi nyomozóké.

Dr. Tiborcz János dandártábornok, Vas megye rendőrfőkapitánya számolt be a tavalyi év bűnügyi és baleseti mutatóiról, statisztikáiról Fotó: Szendi Péter

VÁROSOK

Tavaly összesen 4487 bűncselekmény történt Vas megyében - ez 17 százalékos csökkenés egy év alatt. Két kapitányságon nőtt csak a
bűnesetek száma: Kőszegen és Vasváron. Mindkét kisváros egy-egy országos ügyben volt érintett, ez csapódott le negatív mutatóként az évösszegzésben. Kőszegen 24,6 százalékkal, Vasváron 55,8 százalékkal nőtt a bűnesetek száma. Kőszegen egy internetes csalás felgöngyölítése, Vasváron egy pénzügyi csalás rontotta le a mutatót.

Már a lakosságszámból is adódik, hogy Szombathelyen, pontosabban a szombathelyi rendőrség illetékességi területén történt a legtöbb bűneset. Körmend a második, Sárvár a harmadik, Kőszeg a negyedik, Vasvár az ötödik - a sereghajtó pedig Celldömölk, a legkevesebb bűnnel.

BŰNTELENÜL

Összesen 23 településen egyetlen bűneset sem történt tavaly, és 145 vasi településen tíznél kevesebb bűnesettel volt dolga a rendőröknek - sorolta a megyei főkapitány. Kiemelte azt a felmérést, amelyet a Belügyminisztérium végeztet: az önkormányzatok egy ötös skálán értékelik a helyi rendőrség munkáját. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság 4,36-os jegyet kapott a tavalyi munkájára. Három település is van a megyében, ahol színötös lett a rendőrség: Csánig, Kemenesmihályfa és Meszlen.

JELENLÉT

Növelte a rendőrség a közterületi jelenlétet tavaly, munkaórákat és létszámot illetően is - mondta a rendőrfőkapitány. Annak ellenére nőtt a rendőri jelenlét, hogy a szerbiai határhoz is kellett egyenruhásokat delegálni, Vas megyéből is. A járőrözések kapcsán a már egész évre szóló Vas megyei turisztikai szezont emelte ki dr. Tiborcz János. Úgy fogalmazott, a turizmus Vas megyében nem csak a három nyári hónapban ad munkát, és nem csak Bükfürdőt és Sárvárt érinti. A megye gazdasági életében meghatározó az idegenforgalom, ezért kell, hogy biztonságban érezzék magukat az ide látogatók. Akinek feltörik az autóját, vagy elveszik a tárcáját a strandon a plédje alól, az nem fog visszajönni pihenni - emelte ki a főkapitány.

BALESETEK

A bűnesetekkel ellentétben romlott a baleseti statisztika - derült ki az évértékelésen. Tavaly 26 halálos áldozatot követeltek közlekedési balesetek a Vas megyei utakon, tavaly-előtt 22-t. Idén eddig egy halálos baleset volt: hétfőn Vasszécsenyben elsodort egy kerékpárost egy kamion, életét vesztette a biciklis. Tavaly ilyenkor, február közepén már öt balesetben hatan haltak meg Vas megye területén - emlékeztetett a főkapitány. Tavaly összesen 349 baleset járt könnyebb, és 159 súlyos sérüléssel a megyében. Dr. Tiborcz János szerint sokat számít az elkészült M86-os autóút a megye biztonságosabb közlekedésében, és sokat számítana, ha hasonló minőségű úton lehetne közlekedni Szombathely és Körmend között, valamint onnan Rábafüzesig.

MIGRÁNSOK

Jelentősen csökkent a migrációs nyomás - ahogy az egész országban, úgy Vas megyében is tavaly. Úgynevezett másodlagos migráció figyelhető meg: amikor a befogadóállomásokról indulnak tovább a menekülők. Tavaly tíz embercsempészt és 134 illegális migránst fogtak el Vas megyében, tavalyelőtt hét embercsempészt és 411 illegális migránst. A körmendi ideiglenes befogadóállomással kapcsolatban a rendőrfőkapitány kiemelte, hogy két kisebb esettől eltekintve nem adott rendészeti munkát az egyenruhásoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!