Hírek

2016.12.07. 16:01

Kezdődik az M9-es fejlesztése Vasvár és Zalaegerszeg között!

Nyílt közbeszerzési eljárást írt ki a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az új M9-es autóút Vasvár és Zalaegerszeg közötti szakaszának tervezésére. A határidő január 16. Közben a parlamentben is témát adtak Vas megyei útfejlesztési tervek.

Bakos Ágnes

DÉL-VAS MEGYE

Az M9-es autóút 38 kilométer hosszú, Vasvár és Zalaegerszeg közötti szakasza engedélyezési tervének az elkészítésére jelent meg felhívás a Közbeszerzési Értesítőben. Kétszer kétsávos lesz a gyorsforgalmi út, közötte fizikai elválasztással lesz biztonságos. Az a vállalkozó vagy cég tehet ajánlatot, amelyiknek a megelőző három üzleti évben a nettó árbevétele elérte a 1,1 milliárd forintot, és ebből az összegből 800 millió forint ilyen, illetve hasonló út tervezéséből származott. Az M9-es most tervezendő szakasza körülbelül kilenc kilométeren fut Vas megyében. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. térképes felhívása szerint Vasban a 8-as főút Vasvár és Alsóújlak közötti szakaszáról indul és Győrvárig tart, onnantól Zala megyében épül. A most kiírt pályázatra az ajánlatok beadási határideje 2017. január 16. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. felhívása azt írja: a projekt célja az M9-es autóút Vasvár (a 8-as főút) és Zalaegerszeg (a majdani M75 autóút) közötti szakasz engedélyezési tervdokumentációjának elkészítése - vagyis az útépítés megalapozása. A tervezendő gyorsforgalmi útszakasz észak-dél irányú összeköttetést valósít meg a dunántúli régióban.

A szakasz része az úgynevezett TEN-T transzeurópai közlekedési hálózatnak, amely szolgálja az egész európai kontinenst - ez a hivatalos meghatározás. Hogy mikor autózhatunk ténylegesen kétszer két sávon Vasvártól Zalaegerszegig, azt még nem tudni, csak a tervezés a biztos: hat hét múlva beadási határidő.

Az M9-es finanszírozásának forrása az IKOP, azaz az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program. Ezt részben az Európai Unió, részben az állam finanszírozza.

Ezen kívül az úgynevezett Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz keretében épülnek a hazai utak 2022-ig.

Grafika: Kelemen Attila, NIF Zrt.

ÖT ÉV ALATT

A következő évekre megfogalmazott forrásokról legutóbb dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára nyilatkozott Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.

A válaszból kiderül egyebek között, hogy a kormány döntése szerint 2022-ig mintegy 2500 milliárd forint összegű közútfejlesztési beruházás valósul meg itthon - ezeket már mind nevesítették, meghatározták, és három Vas megyei olvasható ki a felsorolásból. Szerepel a kormányhatározatban az M8-as autóút Körmend és Rábafüzes, azaz az országhatár közötti szakaszának kétszer egysávos előkészítése és építése. Ugyancsak szerepel benne a 86-os számú főút Szombathely és Egyházasrádóc közötti szakaszának kétszer kétsávos úttá bővítése, illetve annak előkészítése. Része a most megpályáztatott, részben Vas megyei M9-es gyorsforgalmi út is, annak előkészítése. Az államtitkár az írásbeli válaszban kiemelte, hogy a kormányhatározatban meghatározott projektek köre bővülhet még, ha lesznek rá források. Az útépítéseket negyedévente áttekintik: a kormányhatározat értelmében vizsgálják a projektek előrehaladását és a fejlesztési listát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!