Hírek

2017.08.27. 18:05

Savaria Karnevál: Mennyei kézműves sörök és jó zene. Kell ennél több?

SZOMBATHELY - Valódi kocsmahangulat volt az udvarban, ahol az árak ellenére mindenkit meghóditott a kézműves sör.

Budai Dávid

Pénteken délután nagyon meleg volt, ezért kétszeresen is jól tettük, hogy kilátogattunk a Sörtérre. Nemcsak mert a legkiválóbb kézműves sörök tucatjaiból válogathattunk, de azért is, mert 17 órakor két orosz srác olyan hamisítatlan ír kocsmazenét játszott, amitől kirázott a hideg. Ahogyan azonban minden évben, most is elmondható, hogy az esték a legerősebbek, és a nappali tömeg akkor sem fogható hozzá, ha akkor szólnak a legjobb koncertek.

A Sörtéren a lényeg mégiscsak a sör, ezért utánajártunk, hogyan készül a házi sör. A kézműves árpalevek ugyan nem olcsók, sokszor kétszer annyiba kerülnek, mint nagyüzemi társaik, de cserébe legalább nagyon finomak, és amint Csorba Józseftől megtudtuk, nagyon nagy a divatjuk is. A rendszerváltás előtt 150 kicsi serfőzde üzemelt az országban, majd jó, ha a tíz százalékuk megmaradt. Most megint van legalább félszáz házi sörfőzde.

Meskó Krisztiánék vasárnap is betértek a sörökhöz Fotó: Nagy Jácint

- Hat éve már, hogy visszajárok a karneválra, és mindig azt kérdezik, mikor jövök legközelebb. A kézműves sör azért drágább és azért finomabb, mert a nagyüzemivel ellentétben hagyományos eljárással készül. Nem szirupból kilenc nap alatt, hanem eredeti alapanyagokból hetek alatt. Egy kézműves sörnél kilenc nap alatt az sem derül ki, hogy lesz-e belőle sör vagy megy a csatornába - fogalmazott Csorba József.

Noha mindenki a cseh, az ír, a német meg a belga söröket tartja a legjobbnak, a szakértő szerint ma már ott tartunk, hogy a barna sörünk van olyan jó, mint a belgáké.

Megtudtuk azt is, hogy a gyümölcsös sörök attól lesznek gyümölcsösek, hogy gyümölcságyra öntik fel a sört, éppen úgy, mint a pálinkánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!