Hírek

2016.10.21. 15:45

Ki a sáros, ha az út sáros? Aki besszennyezi, annak le is kell takarítani

Körkép - A KRESZ egyértelműen előírja, hogy a mezőgazdasági munkagépeknek nem szabad az aszfaltozott útra sarat felhordaniuk. Ha ez mégis megtörténik, a munkagépek tulajdonosainak meg kell tisztítaniuk az úttestet.

Kelemen Attila

Az utóbbi hetek csapadékosabb időjárása nyomán egyre több helyen tapasztalható, hogy az őszi munkáikat végző mezőgazdasági járművek felhordják a közutakra a sarat. Ez nemcsak esztétikailag csúfítja el az országutakat, de rendkívül balesetveszélyessé és csúszóssá is teszi azokat. A jogszabályok alapján, aki beszennyezi az utat, köteles az útszakasz megtisztításáról is gondoskodni. Ha ennek nem tesz eleget, akár több tízezer forintos bírság is kiszabható rá.


A mezőgazdasági gépek által felhordott sár nemcsak esztétikailag csúfítja el az országutakat, de rendkívül balesetveszélyessé és csúszóssá is teszi azokat. Ez leginkább az őszi földmunkák során jelent valós, mindennapos problémá tFotó: Shutterstock.com

Az érvényben lévő jogszabályok egyértelműen rendelkeznek arról, hogy aki beszennyezi az országos közutakat, vagy a közlekedés biztonságát bármilyen módon veszélyezteti, köteles a keletkező veszély elhárításáról gondoskodni. A járművezetőnek kötelező a földútról szilárd burkolatú útra történő ráhajtás előtt a járművéről letakarítani a rátapadt sarat. Ha ez valamilyen oknál fogva mégsem kivitelezhető azonnal, akkor a közlekedőket jelzőtáblákkal tájékoztatnia kell a veszélyről. Azonban ez sem mentesíti a szennyeződés eltakarítása, illetve az ezzel összefüggésbe hozható balesetek következménye alól.

A járművezető felelősségén kívül a közúti közlekedésről szóló 1988. évi törvény a szilárd burkolatú közúthoz csatlakozó földút, ingatlan tulajdonosát is kötelezi arra, hogy akadályozza meg a közútra történő sárfelhordást. Amennyiben a szennyezést okozó személye nem állapítható meg, az 1988. évi törvény értelmében az ingatlan tulajdonosát terheli mindennemű felelősség és kártérítés a szennyezéssel kapcsolatban.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a kezelésében lévő országos közutakon, így a Vas megyei úthálózaton is útellenőri szolgálatot működtet. Az útellenőrök az őszi és tavaszi időszakban a rend-őrséggel közösen is végeznek ellenőrzéseket, ilyenkor kiemelten figyelnek a balesetveszélyes sárfelhordásokra.

Ha munkájuk közben találkoznak ilyen esettel, felszólítják a szennyezőt az út tisztítására, valamint a veszélyre figyelmeztető táblák kihelyezésére. Ezzel együtt az illetékes rendőrkapitányságon szabálysértési feljelentést kezdeményeznek, aminek büntetési tétele több tízezer forint is lehet. A társaság célja nem a büntetés, hanem a balesetek elkerülése, a forgalombiztonság fenntartása.

Az útellenőrök munkáját nehezíti, ha nem tettenérésről van szó: ilyenkor igen nehéz beazonosítani, hogy ki a felelős a sárfelhordásért. Ha rövid időn belül nem derül fény a felelős kilétére, akkor a közútkezelő illetékes üzemmérnökségének szakemberei a lehető legrövidebb időn belül megszüntetik ezen szennyeződéseket is. E munkák költségeit, ha később kiderül a szennyezésért felelős személy kiléte, akkor ráterhelik az érintettre.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!